Eco

Holzindustrie. Uite de ce dispar pădurile! Director de Direcție Silvică: „Am fost amenințat cu moartea“

  • padure 2_199073.jpg
  • padure 3_199074.jpg
  • padure 4_199076.jpg
 

Noi declarații despre cum anume se vinde și se cumpără lemnul, în România, noi date despre cum anume dispar pădurile. Într-o emisiune TV se spune că „armata de hoți care rade munții este bine protejată“. Astfel, în emisiunea „În premieră“, de la Antena 3, realizată de Carmen Avram, actualul director al Direcției Silvice Cluj recunoaște incompetența sau reaua-voință a subalternilor săi care ar fi trebuit să protejeze pădurile. Se arată că muntele de la Măguri-Răcătău, din Cluj, a fost „ras“ cu voia lucrătorilor de la Direcția Silvică.

Cum a dispărut o pădure!

Actualul director al Direcției Silvice Cluj, Dorel Oroș, a fost întrebat dacă fostul director a fost tras la răspundere după ce „pădurea a dispărut“. La întrebarea de ce fostul director Ioan Morar mai este angajat al Direcției Silvice Cluj și responsabil de „buna administrare a pădurii statului“, acesta „are un răspuns halucinant“. „Din momentul în care eu fac plângere penală, pe același raport face plângere penală Regia și mie nu mi se răspunde. În momentl în care dau un salariat afară pentru incompatibilitate, eu primesc amenințări cu moartea, dar sunt niște chestiuni private care nu pot să le transpun, nu vreau să….sunt amenințat cu moartea“, a spus Dorel Oroș. Acesta a precizat că a anunțat organelle abilitate și că „s-a făcut liniște“. „Cine putea fi, decât cel în cauză…“, a spus Oros, la întrebarea cine le-a amenințat.

„În perioada în care inspectorii de la Mediu descopereau muntele ras de la Măguri Răcătău, fostul director Ioan Morar își ceda acțiunile de la Hotelul Meridian din Cluj în favoarea a două companii: Napocamin și Romproduct Serv. În spatele acestor firme se află fostul ministru de interne Ioan Rus și controversatul om de afaceri Ioan Bene, arestat deja și cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Coincidență sau nu, după această tranzacție, Morar scăpa de acuzații și rămânea la Direcția Silvică“, s-a spus în emisiune.

Fostul pădurar Voicu Tomoș a precizat că lemnul de la Măguri-Răcătău ajungea la Holzindustrie, pentru că cei de la companie nu puneau niciodată întrebări și pentru  că era nevoie doar „de un aviz cu care să se intre pe poartă“.  „Nu știu dacă a avut o suspiciune, dar lemnul a ajuns la Holzindustrie“, a spus fostul pădurar despre reprezentantul companiei austriece.

Se pare că inspectorii de mediu au descoperit o filieră prin care lemnul ilegal era transformat în lemn legal.

„În 5 ani au tăiat 150 de mii de metri cubi de lemn ilegal. Materialul lemnos a fost albit cu avize emise în mod fictiv achiziționate de la firme comerciale. Din cei 150 de mii tăiați ilegal, aproximativ 70 % au ajuns pe porțile de la Sebeș“, a spus un inspector din București, sub protecția anonimatului.

Acuzații și de la fostul ministru al Mediului

Amintim că și fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a susţinut, într-un interviu, că există suspiciuni legate de faptul că Holzindustrie Schweighofer a lucrat în România „cu firme fantomă “. E ceea ce a constatat echipa de control a Ministerului Mediului. Ministrul Graţiela Gavrilescu a făcut această declaraţie la EuropaFM.

În urma controalelor s-a ajuns la concluzia că a fost tăiată masă lemnoasă ilegal, a afirmat fostul ministru al Mediului. Grațiela Gavrilescu a explicat în interviu că inspectorii au descoperit peste 50 de firme fantomă  care au lucrat cu Holzindustrie Schweighofer și care au dispărut între timp. Masa lemnoasă respectivă ar fi ajuns la export, a spus ministrul.

Compania austriacă s-a apărat de fiecare dată de acuzații, afirmând că lemnul cu care lucrează este obținut pe cale legală.

Revenim cu amănunte

sursă imagini: Antena 3

Citiți și:

Ministrul Mediului: Există suspiciuni că „Holzindustrie a lucrat cu firme fantomă care au tăiat copaci ilegal“. Echipa de control a ministerului ajunge vineri la Reci

Holzindustrie Schweighofer se apară de acuzaţiile ministrului Mediului

Holzindustrie Schweighofer se apără de acuzaţiile ecologiştilor

Holzindustrie Schweighofer, acuzată din nou de distrugerea pădurilor din România

Raport: România nu aplică integral legislaţia privind copacii tăiaţi

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare