Eco

Holzindustrie Schweighofer. Defrişările ilegale, în vizorul Parchetului

 

Ministerul Mediului a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În comunicat se precizează că Ministerul a făcut un amplu control la Holzindustrie Schweighofer, informează realitatea.net. Holzindustrie Schweighofer, care are o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci, judeţul Covasna, a fost acuzată de mai mulţi ecologişti că a cumpărat lemn tăiat ilegal. Mulţi au numit fabrica „Abatorul de copaci“.

Holzindustrie Schweighofer a negat de fiecare dată acuzaţiile care i s-au adus.

Comunicatul remis de Ministerul Mediului:

„Reamintim că, în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 07.05.2015 – 12.06. 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit.

Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale  referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Precizăm că, din verificarea stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale.

Inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase;

  recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;

  existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența;

  diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate;

raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.

Având în vedere faptul că rapoartele de control au fost transmise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza legii 544/2001 ”privind liberul acces la informațiile de interes public”, Art. 12, alin. (1), literele e) și f), până la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, altele decât cele sus menționate“.

Amintim că Asociaţia de protecţie a mediului Neuer Weg, cu sediul în Făgăraş, judeţul Braşov, arată că a fost dată în judecată de firma Schweighofer.

„Schweighofer ne acuză ca afirmaţiile făcute de noi pe blogul www.neuerweg.ro cât şi în e-mailuri(!) trimise unor jurnalişti din Austria şi Germania (nepublicate de aceştia) ar fi neadevărate şi calomnioase la adresa firmei şi a patronului acesteia“, se arată în comunicat.

Citiţi şi: Asociaţia Neuer Weg a fost dată în judecată de Schweighofer

Ecologiștii nu cred în Certificatul PEFC obținut de „Abatorul de păduri“ de la Reci

În timp ce Holzindustrie se mândrește cu Certificarea PEFC™, proprietarii de păduri spun că „85% din lemnul folosit nu e certificat“

Ecologiștii au pierdut! S-a decis autorizarea fabricii Schweighofer de la Reci!

Environmental Investigation Agency (EIA): „Holzindustrie Schweighofer România acceptă lemn tăiat ilegal”

Brașov. Protest împotriva tăierilor abuzive de pădure – Galerie Foto

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button