Greenpeace. Protest împotriva exproprierilor abuzive de la Runcurel
Ieri, mai mulți activiști Greenpeace au protestat pe marginea carierei Jilț Nord din satul Runcurel (jud. Gorj). Motivul: exproprierea abuzivă a peste 100 de familii pentru extinderea carierei de lignit aparținând Complexului Energetic Oltenia. La protest s-a alăturat și o parte dintre localnicii care urmează să fie evacuați și să primească în schimbul proprietăților lor compensații stabilite fără negociere.
„Mesajul central al acțiunii a fost “Dreptate pentru Runcurel”. Acesta a fost vizibil pe cel mai mare dintre bannere, de 1000 de metri pătrați, ce a acoperit un perete vertical al carierei de lignit, aflat la doar 50 de metri de biserica satului. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Despăgubiri corecte la Runcurel” și „Cioloș, Premierul Nepăsării, lasă oamenii pe drumuri”, arată Greenpeace România, într-un comunicat oficial.
Satul Runcurel e situat între carierele de lignit Jilț Nord și Roșiuța. A fost inclus în coridorul de expropriere al proiectului „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.
„Printr-o hotărâre emisă la finalul anului trecut, Guvernul permite Complexului Energetic Oltenia (CEO), compania beneficiară, exproprierea a peste 100 de familii uzând de statutul de cauză de utilitate publică. CEO va plăti proprietarilor de terenuri un preț stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localități. În plus, banii pentru compensații vin de la bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați, plătitori de taxe și impozite.
La cererea unor locuitori din Runcurel, Greenpeace România și Bankwatch România, au inițiat o serie de acțiuni în scopul obținerii unui dialog cu Guvernul și revocarea HG 960/2015. Astfel, în luna ianuarie 2016, cele două organizații de protecție a mediului au transmis premierului Dacian Cioloș o solicitare pentru revocarea HG 960/2015, precum și un memoriu din partea a 24 de localnici nemulțumiți de perspectiva unor prejudicii inacceptabile, acțiuni urmate de lansarea unei petiții online prin care se cere revocarea aceleiași hotărâri (petiție disponibilă pe de-clic.ro și semnată de peste 4000 de persoane)“, se mai arată în comunicatul oficial.
Sursa foto: Mircea Topoleanu/ Greenpeace
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.