Eco

Ecologiștii nu cred în Certificatul PEFC obținut de „Abatorul de păduri“ de la Reci

  • copacipadure_2.jpg
 

Asociația Neuer Weg din Făgăraș și-a făcut public punctul de vedere cu privire la certificatul primit recent de Holzindustrie Schweighofer (HS), prin care se oferă garanția faptului că lemnul folosit pentru prelucrare în fabricile concernului este obținut  pe căi legale. Holzindustrie Schweighofer are fabrică la Reci, județul Covasna.

„Certificarea PEFC™, recunoscută pe plan internațional, garantează proveniența produselor lemnoase din păduri gestionate în mod durabil. Holzindustrie Schweighofer îndeplinește prevederile și directivele standardului PEFC,  foarte strict în ceea ce privește verificarea provenienței lemnului“, se arata recent în comunicatul oficial al Holzindustrie Schweighofer.

„Certificare de mâna a treia“

Reprezentantul Neuer Weg nu e de aceeași părere. „Certificatul PEFC CoC este un fel de certificare „light”, „de mâna a treia” și deci nu înseamnă nimic substanțial pentru deținător. Certificatul se emite de o firmă acreditată, nu direct de către PEFC. PEFC CoC înseamnă că cel care a obținut certificarea respectă standardul minim în gestiunea pădurilor”, afirmă reprezentantul Asociaţiei Neuer Weg, Hans Hedrich.
„ Fluturând acel certificat PEFC CoC în fața publicului mai puțin informat, firma HS se laudă practic că …respectă legile și un minim de bune practici în domeniu. Nu consideram însă că simpla respectare a legilor este un motiv de mândrie – cel puțin nu pentru persoane fizice și juridice pentru care respectarea legii este un lucru de la sine înțeles. Fiind însă cunoscut faptul notoriu că HS cumpără și procesează și lemn tăiat ilegal, considerăm că până și acest certificat light, PEFC CoC a fost emis/dobandit ilegal“, se arată în comunicatul „SCHWEIGHOFER: Conflict de interese la firma care a emis certificatul PEFC CoC“, postat pe site-ul: neuerweg.ro.

Conflict de interese!

Semnatarul acuză conflictul de interese dintre firma care a dat certificatul și fabrică. Astfel, se spune că Institutul de Cercetări Silvice Holzforschung Austria (HA), care a efectuat controale, a avut relații contractuale cu firma Holzindustrie Schweighofer.
„Dovada lipsei de independență al firmei HA îl constituie faptul că respectiva societate s-a aflat în trecut în relații contractuale comerciale cu HS (… ) Astfel, în 2010 HA a efectuat verificarea echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund ale HS la locația Sebeș – și nu avem motive să credem că a făcut-o pro bono“, mai arată semnatarul comunicatului.

Recent, Bogdan Ioan Tudor Todoran, președintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, spunea despre certificare că este vorba doar despre „un mic adevăr“. „E un mic adevăr pentru a ascunde o mare minciună. Da, e adevărat că lucrează cu lemn certificat, însă e doar o mică parte. 80- 85% din lemnul folosit nu e certificat, noi am spus de multe ori asta“, a afirmat Bogdan Ioan Tudor Todoran.

„400.000 hectare de pădure defrișate fără aprobări“

Amintim că recent s-a lansat o petiție online, denumită „Petiția internațională împotriva aprobării abatorului de păduri al Schweighofer de la Reci”. Aceasta se adresează Ministerului Mediului din România, informează Asociația Neuer Weg din Făgăraș.
„În Carpați, firmele de exploatare forestieră taie deseori lemn ilegal. Din 1989 s-au defrișat 400.000 hectare de pădure fără aprobări. Lemnul din România se prelucrează și se exportă sub formă de parchet, laminat și peleti. “Se defrișează una din ultimele păduri virgine din Europa pentru a încălzi case în Austria și Germania”, spune Alexander von Bismarck, șeful de la Environmental Investigation Agency (EIA).

Citiți și: În timp ce Holzindustrie se mândrește cu Certificarea PEFC™, proprietarii de păduri spun că „85% din lemnul folosit nu e certificat“

Ecologiștii au pierdut! S-a decis autorizarea fabricii Schweighofer de la Reci!

Environmental Investigation Agency (EIA): „Holzindustrie Schweighofer România acceptă lemn tăiat ilegal”

Brașov. Protest împotriva tăierilor abuzive de pădure – Galerie Foto


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button