Eco

Colectarea separată are reguli! Iată ce înseamnă DA și NU în materie de reciclabile!

  • colectare1.png
  • colectare2.png
 

Un PET cu depuneri de alimente sau băuturi, o farfurie din plastic cu resturi de mâncare, o cutie de iaurt murdară ori o seringă folosită nu trebuie considerate materiale reciclabile, chiar dacă sunt din plastic și plasticul se reciclează, subliniază specialiștii BRAI CATA SRL, unul din liderii din România, în domeniul managementului integrat al deșeurilor.

Bogdan Constantinescu, managerul companiei care a introdus și în Brașov programul de reciclare „sacul galben”, ne-a ajutat să realizăm o listă cu ce este și ce nu este obiect reciclabil, în funcție de materialul din care este realizat. Pe scurt, ce este „DA”, se poate depozita în sacul galben, ce este „NU”, doar în containerul cu deșeuri menajere.

HÂRTIE ȘI CARTON

DANU
Ziare, reviste, maculatură, corespondențeHârtie sau carton cu reziduuri de mâncare
Ambalaje curate din hârtie și cartonȘervețele și prosoape de hârtie folosite
Cartoane de ouă, tuburi de hârtie igienică și prosoape de hârtieHârtie pergament, de copt, de împachetat, lucioasă
Cutii de produse alimentare, inclusiv de pizza, curate

Pahare și farfurii din carton

STICLĂ

DANU
Ambalaje de sticlă de orice culoare (albă, maro, verde), fără dopAmbalaje din sticlă murdare sau conținând alimente ori produse
Borcane fără capacCioburi de ceramică și porțelan, vase de yena sau din cristal
Ambalaje de sticlă de la cosmetice, flacoane din sticlăOchelari, oglinzi
 

Becuri, neoane, alte obiecte de iluminat

 Geam provenit din activitățile de construcții și/sau desființare

PLASTIC ȘI METAL

DANU
Recipiente/ sticle din PE (suc, apă, bere, alte produse alimentare)Ambalaje mase plastice/ aluminiu murdare
Tetra pak (cutii de lapte, de tomate, sucuri etc)Tuburi de cauciuc, tacâmuri din plastic, jucării, brichete
Recipiente/ flacoane din HDPE/ PP/ PS/ LDPE de la produse cosmetice, detergenți, produse alimentareRecipiente din plastic amestecat cu alte materiale (aluminiu, hârtie)
Folie și pungi din plastic, plase pentru fructe și legume, forme de plastic pentru alimente congelateDeșeuri medicale (seringi, cutii sau bidoane cu diverse substanțe în interior
Saci, accesorii pentru haine 
Doze din aluminiu/ metal, conserve din aluminiu/ metal, tuburi metalice de alimente și cosmetice 

Atenție, pietrele și pământul nu sunt „deșeu menajer”!

Conform legii, în containerele sau recipientele destinate deșeurilor menajere nu trebuie aruncat chiar orice nu se poate recicla. Astfel, dacă la capitolul „DA” putem include: resturi alimentare, scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile de la animalele de companie, sacul de aspirator, resturile de țigară, șervețelele folosite și ambalajele murdare, cioburile de ceramică și porțelan ori resturile vegetale din curte, la capitolul „NU” includem: deșeurile care pot fi reciclate și valorificate, pietrele și pământul, acele de seringă și deșeurile medicale, precum și deșeurile periculoase.

Ce deșeuri se pun în sacul galben BRAI CATA SRL

– hârtii și tipărituri: ziare, reviste, hârtie tipărită şi corespondență, cărți, caiete folosite;

– cartoane: cutii, cartoane de ouă;

– deșeuri din metal: doze de băuturi, cutii şi capace din aluminiu:

– plastic: pungi, sacoșe, folie, flacoane de detergenți sau de săpun lichid, PET-uri: ambalaje pentru apă, suc sau alte băuturi,paharele de iaurt și smântână, ambalajele de tip tetrapak (cutii pentru lapte ori suc).

Câteva reguli pentru o colectare separata corectă

– Pentru eficiența colectării separate, cartoanele aruncate în saci trebuie pliate și legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite, ca să ocupe mai puțin loc atât în saci, cât și în utilajele de transport spre stația de sortare.

– Deșeurile nu trebuie să conțină niciun fel de resturi de deșeuri umede.

– Recipientele din mase plastice, dozele de băuturi și conservele din metal trebuie clătite cu apă înainte de depozitarea în sacii galbeni.

– Pentru colectarea deșeurilor reciclabile, brașovenii care locuiesc în condominii au la dispoziție containere de 1.100 de litri pentru deșeurile de hârtie carton și mase plastice și recipiente de tip clopot, pentru deșeurile de sticlă amplasate pe platformele de precolectare plurifamiliare și destinate doar persoanelor fizice, precum și cele două Ecoinsule amplasate în zonele Răcădau și Scriitorilor. Containerele de culoare albastră sunt destinate deșeurilor din hârtie și carton, cele galbene PET-urilor, ambalajelor din plastic și aluminiu, precum și cutiilor tetrapak, iar igluurile verzi, sticlelor și borcanelor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button