Eco

BRAŞOV. Turismul necontrolat distruge zona Fundata-Moieciu de Jos

  • Fundata Moieciu_211254.jpg
 

Fundaţia Centrul de Ecologie Montană împreună cu Primăria Comunei Fundata derulează, în perioada aprilie 2016 – mai 2017, proiectul „Ecodestinația Fundata – Moieciu de Sus”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, proiect prin care se va încerca redefinirea zonei turistice Fundata – Moieciu de Sus.

Zona Fundata – Moieciu de Sus este în momentul de față destinația vizitatorilor de week-end și de sărbători, oferta turistică preponderentă fiind doar de cazare și masă. Pentru a putea acapara cât mai mulți turiști în perioadele de cerere maximă, localnicii și-au extins capacitățile de cazare, care în majoritatea anului sunt neocupate, provocând printre altele, din punct de vedere arhitectural, o deteriorare a peisajului agro-pastoral montan.
Discrepanța dintre potențialul ecoturistic al zonei și realitatea turistică se identifică și prin lipsa serviciilor adiacente cazării și servitului mesei, precum: plimbări de descoperire și interpretare a naturii, posibilități de plimbare cu căruțele cu cai, posibilitatea desfășurării de sporturi de munte cu impact minim asupra mediului (schi de tură, drumeție, mountainbike etc), prezentarea meșteșugurilor locale existente încă în zonă, prezentarea siturilor culturale și naturale, existența unei hărți locale care să ajute la orientarea în zonă etc. Acțiunile proiectului abordează aceste probleme și propun soluții în acest sens.

Dezvoltare ecoturistică

În acest moment, zona Fundata – Moieciu de Sus nu are o planificare a dezvoltării turismului și cu atât mai puțin un plan de management al vizitatorilor. Rezolvarea problemelor câtorva puncte fierbinți în ce privește impactul negativ al turismului necontrolat și al turismului de masă (Valea Băngăleasa, Valea Popii, Cheile Grădiștei, cât și unele văi utilizate incorect pentru picnic și campare care reprezintă punctele de intrare în Parcul Natural Bucegi) pot fi soluționate din punctul de vedere al iniţiatorilor proiectului doar în cadrul și prin dobândirea statutului de destinație ecoturistică.
Promovarea principiilor ecoturistice, certificarea ecoturistică a unor servicii în zona Fundata – Moieciu de Sus și avantajele pentru promovarea ecoturismului ca ofertă turistică sunt alte elemente considerate ca fiind extrem de importante și sunt abordate în acest proiect.
Conceptul de dezvoltare ecoturistică va oferi o privire de ansamblu asupra destinației și va trasa direcțiile de dezvoltare pe baza unei zonări turistice interne a destinației. Zonarea va avea în vedere experiența ce poate fi oferită vizitatorilor de mediu natural, cultural și infrastructura turistică a fiecărei zone. Se vor identifica elementele de unicitate, acest fapt având un impact major asupra politicii de marketing a destinației. Totodată, se vor evalua și tendințele viitoare ale turismului în zonă.

Proiectul îşi propune implicarea membrilor comunității în elaborarea participativă a conceptului de dezvoltare a ecoturismului în zona Fundata – Moieciu de Sus;
crearea premiselor pentru dezvoltarea durabilă a zonei prin ecoturism ca factor esențial în conservarea biodiversității și îndeplinirea criteriilor pentru desemnarea destinațiilor ecoturistice (crearea unui parteneriat formal pentru managementul destinației de ecoturism, certificarea ecoturistică a trei tururi tematice, elaborarea unui mecanism financiar pentru conservarea naturii în zonă); crearea și operaționalizarea a şase cadre de informare și promovare a destinației în randul a peste 25.000 de potențiali vizitatori și turiști, într-o perioada de 14 luni, prin elaborarea unui site de promovare a destinației, tipărirea unei hărți ecoturistice, participarea la un târg național și unul local de turism, realizarea materialelor de promovare și crearea unei identități vizuale pentru eco-destinație și organizarea Festivalului de Ecoturism „Fundata – Ecoturism la înălțime” și a evenimentului EcoMarathon Moieciu de Sus.

Valoarea proiectului este de 79.775,00 CHF din care grantul elvețian în valoare de 71.733,68 CHF și cofinanțarea beneficiarului în valoare de 8.041,32 CHF.

„Vă invităm să (re)descoperim zona Fundata – Moieciu de Sus cu ochii ecoturistului, admirând și punând în valoare natura, arhitectura tradițională, oamenii și meșteșugurile acestor locuri. Alege traseul, în plimbare, alergare, cu bicicleta sau chiar și la schi, iarna, când zăpada este potrivită”, spun iniţiatorii proiectului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button