Eco

Brașov. Premii pentru cele mai active administrații de arii protejate

 

Agenția Metropolitană Brașov împreună cu ProPark Fundația pentru Arii Protejate și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au organizat în perioada 16-18 decembrie prima ediție a „Galei ariilor protejate din România”.  

Au fost patru secțiuni, respectiv  „Ariile protejate în folosul comunităților” (dedicată  proiectelor de succes cu una sau mai multe comunități), câștigătoare fiind desemnată Societatea de Geografie Cholnoky Jeno; „Împreună pentru natură” (dedicată  parteneriatelor), câștigătoare fiind stabilită RNP Romsilva, Administrația Parcului Natural Comana RA; „Natura are prioritate” (dedicată echipelor care au stopat activități cu impact potențial asupra ariei protejate), câștigată de  Asociația Altitudine. Ultima secțiune a presupus premierea celor mai bune filme de prezentare, premiile fiind primite de Parcul Natural Comana –Recreere şi relaxare (pentru „scurt metraj”) și Parcul Natural Bucegi (pentru „lung metraj”).

În timpul unei conferințe de presă, ce a fost organizată astăzi reprezentantul Asociației Altitudine (care a câștigat premiul la secțiunea «Împreună pentru natură»), Alin Ciurgă, a declarat că distincția a fost acordată pentru faptul că „am reușit să oprim proiectele de construcție a microhidrocentralelor din Munții Țarcului”. Administrația Parcului Natural Comana a obținut două premii, unul pentru filmul de „scurt metraj”, iar celălalt pentru proiectul de renaturare a Bălții Comana, implementat în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu și Primăria Comunei Comana. Societatea de Geografie Cholnoky Jeno a obținut premiul pentru faptul că a implicat comunitatea locală în construcția unei poteci tematice suspendate peste o zonă mlăștinoasă și fragilă, prin donarea a 850 de bucăți de scândură necesare cinstruirii pasarelei. Comunitatea s-a mobilizat, și în decurs de o lună s-au adunat 19 metri cubi de scândură pentru 300 m  de traseu. Administrația Parcului Natural Bucegi a obținut premiul pentru „lung metraj”. În total, la cele cinci secțiuni au fost înscrise, în competiție, 39 de proiecte.

Premiile au fost decernate joi seara de Erika Stanciu şi Viorel Lascu secretari de stat, Ministerul Mediului, apelor şi Pădurilor. „Gala reprezintă o ocazie pentru profesioniştii care lucrează în ariile protejate să interacţioneze cu alţii factori interesaţi, să iniţieze posibile parteneriate, şi să viziteze  arii protejate din imprejurimile judeţului Braşov.  În cadrul evenimentului au fost premiaţi administratorii care au dovedit că, dincolo de barierele administrative și financiare, pot obține rezultate de succes în administrarea unei arii protejate prin adoptarea unor soluţii inovative” a declarat Ioana Bejan manager proiect.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului  „Manageri  Eficienți pentru o Rețea Natura 2000 eficientă  – EME Natura 2000”, care are ca scop creșterea capacității de administrare a siturilor Natura 2000 din România prin dezvoltarea abilităților de comunicare ale administratorilor Natura 2000 și prin sprijinirea integrării unor elemente de conservare a biodiversitatii în procesul de planificare teritorială atât în interiorul siturilor, cât și în zonele vecine. Proiectul este  finanțat de Comisia Europeană prin programul Life + Informare și Comunicare.

În cadrul acestui proiect, a mai spus Bejan, au fost realizate patru ghiduri de bune practici petnru administratorii sau custozii de arii priopejate, precum și șase stagii de perfecționare în domeniul cumunicării a celor care au în gestiune ariile protejate,  la Tulcea, București, Brașov, Iași, Cluj și Timișoara la care au fost invitați și jurnaliștii din zonele respective. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button