Delicte

Fost consilier local brașovean – condamnat la închisoare

Fost consilier local brașovean – condamnat la închisoare. Este vorba de Octavian Ciovică (ex-PNL), campion național la Viteză pe Traseu Montan în 2022.

El a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare de către o instanță a Tribunalului Brașov pentru infracțiunile de trafic de influență și șantaj. De asemenea, Ciovică a fost obligat să-i plătească daune morale de 3.000 de euro cetățeanului polonez Thomas Nicholas Francis. În plus, instanța a dispus confiscarea a 5.000 de euro, sumă primită de sportiv cu titlu de folos necuvenit, „în vederea facilitării obţinerii autorizaţiei necesare funcţionării clubului «Taboo» prin folosirea influenţei asupra factorilor de decizie implicaţi”.

Fost consilier local brașovean – condamnat la închisoare

Iată sentința completă, dată de Tribunalul Brașov:

1. În baza art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 1 şi 2 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul CIOVICĂ OCTAVIAN EUGEN la pedeapsa de 3 ani închisoare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani, care se execută, conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, care se execută de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

2. În baza art. 131 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 207 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 1 şi 2 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul CIOVICĂ OCTAVIAN EUGEN la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. În baza art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, respectiv un spor de 6 luni închisoare, stabilind în sarcina inculpatului o pedeapsă rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani, care se execută, conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

În baza art. 45 alin. 5 rap. la art. 45 alin. 3 lit. a) C.pen., aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, care se execută de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante.

În temeiul art. 397 alin. 1 C.pr.pen. coroborat cu art. 19 şi art. 25 alin. 1 C.pr.pen., cu aplicarea art. 1357 C.civ., admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Thomas Nicholas Francis, cu domiciliul ales la ***, şi dispune obligarea inculpatului la plata către partea civilă a sumei 3.000 euro (sumă calculată în lei, la cursul de schimb stabilit de BNR, valabil în ziua plăţii), cu titlu de daune morale, urmând a fi respinse pretenţiile părţii civile ce vizează acordarea daunelor materiale şi celelalte daune morale solicitate.

În baza art. 404 alin. 4 lit. d) C.pr.pen. rap. la art. 291 alin. 2 C.pen., dispune confiscarea prin echivalent a sumei de 5.500 euro, primită cu titlu de folos necuvenit de către inculpat. În baza art. 404 alin. 4 lit. c) C.pr.pen. rap. la art. 249 alin. 4 C.pr.pen. şi art. 20 din Legea nr. 78/2000, menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa procurorului din data de 18.04.2022 asupra bunurilor inculpatului Ciovică Octavian Eugen, până la concurenţa sumei de 5.500 euro, în vederea confiscării speciale, sumă de bani primită de inculpat în vederea facilitării obţinerii autorizaţiei necesare funcţionării clubului „Taboo” prin folosirea influenţei asupra factorilor de decizie implicaţi.

Constată că sunt mijloace materiale de probă şi vor rămâne ataşate dosarului cauzei un memory stick şi un număr de 3 CD-R introduse în plicul nr. 1, conform procesului-verbal din data de 19.04.2022 (f. 2), precum şi copia suporturilor optice transmise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, conform procesului-verbal din data de 19.04.2022 (f. 3).

În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 1.500 lei este aferentă fazei de urmărire penală, iar suma de 1.500 lei este aferentă procedurii de cameră preliminară şi fazei de judecată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată astăzi, 18.06.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Ron
28 zile în urmă

Pnl.ist-)))))

Back to top button