Delicte

DNA: Dezinfectant de mâini cumpărat de o primărie „la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial” / Persoanele trimise în judecată…

Dezinfectant de mâini cumpărat de o primărie din România „la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial”. Fostul primar din Reghin, Maria Precup și mai mulți angajați ai Primăriei au fost trimiși în judecată de DNA în legătură cu această achiziție din pandemie.

Dezinfectant de mâini…

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRECUP MARIA la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș. Inculpata este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

RADOI MIRELA MINODORA, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, județul Mureș. Este acuzată de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

MOLDOVAN NATALIA-RAMONA, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin. Va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la infracțiunea de fals intelectual,
– uz de fals.

SLEV CRINA – CRISTIANA, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, județul Mureș. Va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale. Omul de afaceri, al cărui nume nu a fost făcut public, va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Date din rechizitoriu:

„În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.
De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.
Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.
În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.
O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona”.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

Un inculpat a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției

În aceeași cauză, în 3 noiembrie 2022, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul MOLDOVAN-VERDEȘ ADRIAN-IOAN, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual. În cazul său, s-a stabilit o pedeapsă de un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button