Delicte

BRAȘOV. Știați de frauda „mesaj de la șef”?! Principalele escrocherii din mediul online, prezentate de polițiști

 

Amploarea pe care a luat-o shopping-ul online i-a determinat pe răufăcători să se mute pe internet și să-și diversifice modurile de operare.

Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității, continuă Campania de prevenire a fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice „Plăți on-line în siguranță!”, desfășurată în perioada aprilie – mai, în Județul Brașov.

Printre înșelăciunile cel mai des întâlnite în mediul online, menționăm:

-Cumpărarea online a diverselor produse

Acest mod de operare presupune achiziţionarea de pe diverse site-uri de profil de bunuri care la livrare nu corespund descrierilor iniţiale sau chiar se constată la momentul verificării coletului că sunt înlocuite cu alte produse sau sunt foarte deteriorate/nu corespund descrierii inițiale.
Astfel, pentru livrarea produsului, se solicită depunerea sumei solicitate într-un cont, după care bunul fie nu mai este livrat şi presupusul vânzător nu mai poate fi contactat, fie este foarte deteriorat şi se refuză înlocuirea acestuia. Tras la răspundere, vânzătorul susține că este vina cumpărătorului că nu a verificat coletul la livrare, existând posibilitatea ca distrugerea bunului să fie din vina firmei de curierat.

-Fraudele pe platformele de vânzări online

Presupușii cumpărători de bunuri postate ca fiind „de vânzare” pe acest gen de platforme, contactează utilizatorul și încep o conversație. Apoi mută discuțiile pe alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp, unde susțin că sunt interesați de achiziție și apoi că au efectuat plata direct pe platforma de vânzări online. Dar, pentru încasarea sumei corespondente este necesară accesarea unui link (care pare a fi cel al platformei de vânzări) și introducerea datelor cardului (inclusiv CVV/CVC), pe care trebuie virată suma. Din nefericire acel link duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorului.

-Achiziţionarea online de pachete turistice

Se practică clonarea unor site-uri cu profil turistic, care propun pachete atractive, la preţuri promoţionale, cu plata online a unui avans procentual din pachetul turistic achiziţionat într-un anumit cont.
După depunerea sumei de bani în contul indicat, operatorul economic nu mai poate fi contactat, contractele nu se mai perfectează, iar recuperarea sumelor de bani depuse cu titlu de avans devine imposibilă.

-Fraude cu investiții și cumpărături online – Investment and online shopping scams
Autorii oferă oportunitați ,,speciale” de investiții cu profituri rapide… sau prezintă „oferte-bombă” de „chilipiruri” în mediul online.

-Furtul de date personale – Personal data theft

Autorii colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru accesarea conturile bancare, contractarea unor împrumuturi ori derularea de afaceri ilegale în numele tău.

-Phishing/Smishing/Vishing

Autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru divulgarea datelor personale, financiare ori de securitate.

-Website-uri bancare contrafăcute – Spoofed bank website fraud

Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

-Frauda ”mesaj de la șef”

 Vizează angajații autorizați să efectueze plăți, care, prin inducere în eroare, sunt determinați să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer.

Poliția Brașov recomandă:

-Folosiți site-uri românești, pe cât posibil, pentru a putea fi mai ușor de detectat eventualele probleme;
Verificați recenziile site-urilor/produselor înainte de a cumpăra;
Nu acceptați să mutați discuțiile cu vânzătorul, de pe site-ul de vânzări, pe un alt canal de comunicare (gen WhatsApp).
-Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute. Folosiți dacă este posibil, un serviciu cu plata ramburs.
Dacă nu este posibilă plata ramburs, plătiți folosind servicii de plăți sigure, doar când aveți conexiune sigură de internet – evitând folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi;
-Nu trimiteți numărul cardului, PIN-ul sau orice altă informație despre card, prin e-mail, sau alte rețele de comunicare.
-Verificați dacă site-ul asigură tranzacții securizate – de tip full authentification (ex.verified by Visa/MasterCardSecure Cod).
-Dacă în timpul navigării vi s-a deschis o fereastră pop-up și sunteți informați că ați câștigat un premiu fabulous, mai gândiți-vă.
-Verificaţi politica de returnare a produsului de la diverşi operatori economici şi condiţiile exacte în care este posibil acest lucru pentru eventualitatea în care nu sunteţi mulţumit (perioada de returnare să fie în general de 30 de zile iar procedura să nu impună condiţii restrictive, să existe comunicare şi disponibilitate în acest sens);
-Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete ( adresă, numere de telefon, CUI) şi se rezumă la o simplă adresă de mail, întrucât localizarea ulterioară şi recuperarea pagubei este dificilă.
-Ați decis să nu cumpărați nimic? Nu furnizați și nu salvați datele cardului pe internet.
-Atenție la „oferte-bombă” sau „chilipiruri” în mediul online. Respectați cu strictețe procedurile de securitate în cazul plăților și achizițiilor. Niciun pas procedural nu trebuie sărit.
-Verificați cu atenție adresele de e-mail când primiți solicitări de informații sensibile/transferuri de bani.
-Niciodată nu deschideți link-uri sau atașamente dubioase primate prin e-mail. Fiți foarte atenți când verificați mail-ul personal pe calculatorul de serviciu.
-Dacă primiți un e-mail suspect, informați imediat departamentul IT.

NU UITAȚI!
Salvați toate documentele legate de achizițiile online. Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ați făcut plata bunurilor.

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia !


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button