Delicte

BRAȘOV. Dosar penal pentru un fermier care a oprit cursul Bârsei să-și irige culturile

  • albie1_298877.jpg
  • albie _298875.jpg
  • barsa_298874.jpg
  • pompa_2.jpg
  • fermier_2.jpg

Un fermier din Vulcan s-a ales cu dosar penal după ce a construit un baraj și a oprit cursul râului Bârsa. Cu ajutorul unei motopompe și al unui furtun, fermierul și-a irigat, timp de o săptămână, cele 80 de hectare de porumb, cartofi și grâu pe care le are. Bărbatul spune că seceta l-a determinat să improvizeze stăvilarul.

Oamenii care au terenurile în aval de barajul improvizat s-au trezit că la ei nu mai ajunge nici măcar un strop de apă și au făcut plângere. Albia este complet secată. Fermierul Ștefan Munteanu ştie că este ilegal ce a făcut, dar susţine că voia să-și salveze recolta. „Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura?” i-a declarat Ştefan Munteanu jurnalistei Pro TV din Brașov, Electra Ghiza. „Dar este ilegal să opriţi cursul de apă…”; „Ştiu, doamnă, dar oricum vine foarte puţin!”. Întrebat de aceasta: „Vecinii dumneavoastră ce fac?”, a dat din umeri: „Ştiu doamnă, ce să fac? Spuneţi-mi dumneavoastră!”.

Acum, omul s-a ales cu un dosar penal pentru infracțiune la legea apelor.

„S-a constatat la fața locului că o societate de pe raza comunei Vulcan a realizat lucrări de barare a cursului de apă din materiale locale (…) iar din acumularea rezultată, cu o motopompă se realizau lucrări de irigații pe un teren pe care dumnealui îl are în administrare de la proprietarii de pe raza comunei”, a explicat directorul Societății de Gospodărire a Apelor (SGA) Brașov, Mihai Uță, pentru Radio România Brașov FM. 

Pentru că legea interzice blocarea cursurilor de apă, firma va suporta consecințele.

„Pentru lucrările realizate fără acte de reglementare, societatea va fi sancționată contravențional, iar în urma controlului la teren lucrările au fost dezafectate și se asigură secțiunea de curgere liberă apei în albia minoră”, a adăugat Mihai Uță.

La rândul său, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat pentru Știrile Pro TV: „Blocarea completă este clar împotriva legii. Înțeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ţine în viață habitatele în aval”.

Canicula și seceta din ultima perioadă au făcut ca toate cursurile apelor din județ să scadă semnificativ. Astfel, chiar și după ce barajul a fost desființat, Bârsa este la un nivel extrem de scăzut, încât este imposibil de utilizat de către cei din aval de locul fostului baraj improvizat, potrivit specialiștilor de la SGA, citați de Radio România Brașov FM.

Sursa foto: capturi video Pro TV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare