Delicte

7 ani de închisoare pentru un brașovean, fost director CFR. Și-a abuzat inimaginabil cei trei copii

7 ani de închisoare pentru un brașovean, fost director CFR.

Nicolae-Ciprian Vrânceanu, fost director general al Telecomunicaţii CFR SA, a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie şi plata unor daune morale de 250.000 de lei către cei trei copii ai săi, pentru mai multe infracțiuni, în principal fiind cea de rele tratamente aplicate minorilor. Sentinţa Judecătoriei Braşov nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară. Condamnarea a fost dată fără acord de recunoaștere.

Vrânceanu a fost găsit vinovat de judecătorii braşoveni de rele tratamente aplicate minorilor, corupere sexuală a minorilor, ameninţare și violență în familie.

De altfel, Vrânceanu a fost reclamat pentru abuzuri chiar de către cei trei copii ai săi, dintre care doi mai sunt minori. Aceştia şi-au acuzat tatăl de fapte greu de imaginat.

Potrivit copiilor, în ultimii doi ani, de când şi-au pierdut mama, au avut parte de umilinţe şi ameninţări din partea tatălui, fiind chiar forţaţi de acesta să vizioneze înregistrări video cu mama lor în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu el. Aceste atrocităţi ar fi avut loc la puţin timp după decesul femeii.

Articole asemănătoare

Vrânceanu a primit sentința în detenție, el fiind reţinut, pe 12 noiembrie 2022, de poliţiştii din Braşov în dosarul în care este acuzat de violenţă în familie, rele tratamente aplicate minorului, corupere sexuală și ameninţare.

În perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022, inculpatul, tatăl celor trei persoane vătămate, a comis numeroase acte de natură a pune în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora, respectiv:
A aplicat măsuri şi a supus persoanele vătămate la tratamente umilitoare, precum obligarea acestora să participe la «şedinţe», unde erau forţaţi să stea jos pe scaun în timp ce le ţinea prelegeri, iar dacă vreunul dintre copii îndrăznea să se opună celor povestite, acesta era înjurat şi lovit. Prelegerile vizau chestiuni de natură a le periclita grav dezvoltarea intelectuală şi morală;
În aceleaşi împrejurări, a forţat persoanele vătămate să stea în genunchi, să îşi ceară scuze şi să îi sărute mâna;
A agresat-o fizic pe una dintre persoanele vătămate, prin lovirea cu pumnii în zona feţei şi a pieptului;
a ameninţat-o cu moartea pe aceeaşi persoană vătămată, respectiv că o va băga «jos» lângă mama sa;
A obligat pe toate cele trei persoane vătămate, una dintre ele în vârstă de 11 ani la momentul respectiv, să vizioneze o înregistrare care surprindea întreţinerea de raporturi sexuale, de natură a le periclita grav dezvoltarea morală”, se arată într-un comunicat al procurorilor braşoveni care au instrumentat cazul.

Zece ani nu are voie să comunice sau să se apropie de fiii săi

7 ani de închisoare pentru un brașovean, fost director CFR. Vrânceanu a primit câte patru ani pentru fiecare infracțiune de rele tratamente aplicate minorilor cărora le-au căzut victime copiii săi. Câte șase luni a primit pentru infracțiunile de amenințare și de violență în familie și un an pentru corupere sexuală a minorilor.
Instanța a admis cererea fiului celui mare, devenit major între timp, de a i se plăti daune morale în valoare de 50.000 de lei. Pentru fiii minori, procurorii au înaintat acțiunea civilă, aceasta fiind admisă în parte, astel că fiecare dintre cei doi minori au de primit câte 100.000 de lei drept daune morale.
Lui Vrânceanu i s-a aplicat și pedeapsa complementară rezultantă a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate, de a se apropia de aceştia, de locuinţa, locul de muncă sau şcoala ori alte locuri unde victimele desfăşoară activităţi sociale, la mai puţin de 100 m, până la data la care pedeapsa principală va fi executată sau considerată ca executată și încă trei ani după expirarea perioadei de circa 7 ani.

Spicum din sentința Judecătoriei Brașov:

„În baza art. 197 C.pen. raportat la art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN, aflat în arest preventiv, la pedeapsa principală de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.
În baza art. 199 alin. 1 C.pen. raportat la art. 193 alin.1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN la pedeapsa principală de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie (faptă din septembrie 2022).
În baza art. 206 alin. 1 C.pen. raportat la art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN la pedeapsa principală de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare (faptă din octombrie 2022).
În baza art. 221 alin. 4 C.pen. raportat la art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN la pedeapsa principală de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor (faptă din anul 2021).
În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 4 ani închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu o treime din celelalte pedepse principală (4 ani închisoare, 4 ani închisoare, 6 luni închisoare, 6 luni închisoare şi 1 an închisoare), respectiv 3 ani şi 4 luni închisoare, inculpatul execută pedeapsa principală rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare.
În baza art. 45 alin. (1) C.pen. aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară rezultantă a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate, de a se apropia de aceştia, de locuinţa, locul de muncă sau şcoala sa ori alte locuri unde victimele desfăşoară activităţi sociale, la mai puţin de 100 m, pe o perioadă de 3 ani, care se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal (după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate).
În baza art. 45 alin. (5) rap. la alin. (1) C.pen. aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate de a se apropia de aceştia, de locuinţa, locul de muncă sau şcoala sa ori alte locuri unde victimele desfăşoară activităţi sociale, la mai puţin de 100 m, care se va executa conform art. 65 alin. 3 Cod penal, de la momentul rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la data la care pedeapsa principală va fi executată sau considerată ca executată.
(…) deduce din pedeapsa rezultantă principală rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare aplicată înculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive de la 11.11.2022 la zi.
Admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată majoră Vrînceanu Ciprian Ioan () şi obligă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN la plata către aceasta a sumei de 50.000 lei cu titlu de daune morale. (…) admite în parte acţiunea civilă formulată de procuror pentru persoanele vătămate minore (…) şi obligă pe inculpatul VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN la plata către acestea a sumei de câte 100.000 lei cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre aceştia.

În baza art. 397 alin. 2, raportat la art. 249 alin 1, alin. 5 şi alin. 7 Cod de procedură penală dispune luarea măsurii asigurătorii în vederea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunii, constând în instituirea sechestrului asupra bunurilor proprietatea inculpatului VRÂNCEANU NICOLAE CIPRIAN inclusiv asupra conturilor bancare, respectiv a sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatului, care se vor identifica în cursul punerii în executare a prezentei dispoziţii de indisponibilizare (…).

Sentința completului P7 al Judecătoriei Brașov

Trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Nicolae-Ciprian Vrânceanu, la data faptelor director general al Telecomunicaţii CFR SA, a fost trimis în judecată și de procurorii anticorupţie. Este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat zeci de contracte care nu erau necesare, creându-se un prejudiciu de peste 3 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în 3 noiembrie 2022, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae-Ciprian Vrânceanu, la data faptelor director general al SC Telecomunicaţii CFR SA, filială a CNCF-CFR SA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2009 – 2010, Vrânceanu, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încheiat în mod fraudulos, în dauna societăţii comerciale pe care o conducea, 57 de contracte cu 27 de societăţi comerciale, avocaţi sau persoane fizice autorizate având ca obiect prestarea unor servicii, în special de audit, certificare, consultanţă, evaluare profesională, lucrări de construcţii, sau livrarea unor bunuri (aplicaţii IT) care nu erau necesare.

De asemenea, arată anchetatorii, Vrânceanu ar fi efectuat sau ar fi dispus efectuarea plăţilor în baza contractelor, deşi o parte din aceste servicii nu s-au executat sau executarea a fost formală, simulată, iar bunurile fie nu au fost livrate, fie nu erau corespunzătoare, utilizabile.

DNA precizează că beneficiarii contractelor frauduloase ar fi fost cunoştinţe, prieteni, colegi de partid sau foşti colegi de serviciu, iar prejudiciul ar fi de 3.152.699 lei. Societatea Telecomunicaţii CFR SA s-a constituit parte civilă în cauză, menţionează procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare