[ViDEO] COVID-19. Centrele de carantină din municipiul Brașov, închise rând pe rând / Dezastru în urma unora dintre ocupanți (GALERIE FOTO și VIDEO)
![[ViDEO] COVID-19. Centrele de carantină din municipiul Brașov, închise rând pe rând / Dezastru în urma unora dintre ocupanți (GALERIE FOTO și VIDEO) 1 IMG-20200522-WA0019_280744.jpg](https://mytex.ro/wp-content/uploads/2020/05/images_aimytexarticles_images_IMG-20200522-WA0019_280744.jpg)
După două luni și jumătate de funcționare, cinci dintre cele șase centre de carantină din municipiul Brașov s-au închis, rând pe rând, iar singurul care a rămas în funcțiune mai găzduiește doar 24 de persoane.
Acest centru se va închide în data de 25 mai, când vor pleca acasă ultimii patru carantinați.
Cele șase centre de carantină – două deschise în clădiri aparținând Municipalității, iar celelalte patru în hoteluri – le-au fost casă, câte 14 zile, românilor întorși din străinătate.
„În această perioadă, 608 persoane au stat, timp de 14 zile fiecare, în aceste centre. Cea mai mare parte a persoanelor din aceste centre au fost din afara municipiului Brașov, aproximativ 75%, mare parte dintre aceștia fiind din județule Brașov, dar au fost și situații cu cetățeni din alte județe, Brăila, Botoșani, Constanța, Prahova sau Sibiu.
Având în vedere că persoanele care ajungeau în aceste centre veneau fie de la aeroport, fie de la vămile terestre, centrele erau deschise 24 din 24, fiind frecvente situațiile în care aceste persoane ajungeau noaptea, astfel că ele trebuiau cazate, trebuia să primească lenjerie de pat, produse de igienă personală sau produse pentru igienizarea camerelor”, se explică într-un comunicat remis de Primăria Brașov.
Din păcate, în urma unora dintre cei carantinați a rămas dezastru, fiind distruse atât elemente de mobilier, cât și dușuri, veioze, pereți, băi etc..
„Sincer, a fost o perioadă grea. Atunci când trebuie să gestionezi 6 centre de carantină, cu multe persoane care vin și pleacă, unele cu nevoi speciale, și să fii disponibil 24 de ore din 24, este foarte greu. Intrările în centre nu erau programate, depindeau de convoaiele care veneau de la aeroporturi sau de la vamă, și veneau și noaptea, și dimineața, și peste zi, trebuia să fii oricând disponibil. Unele persoane aveau copii mici, aveau nevoie de pampers, lapte praf, aparate pentru încălzit apa și pentru a le prepara hrana copiilor, altele erau bolnave și aveau nevoie de medicamente, sau pur și simplu urmau tratamente și nu puteau mânca mâncarea normală. Trebuia să ne comunice ce au voie să mănânce, noi trebuia să avem grijă să le comunicăm celor care ne furnizau cateringul aceste lucruri, și hrana să fie diferită în fiecare zi. Am avut și situații în care oamenii au fost cooperanți, s-au organizat, au vrut să-și facă viața mai ușoară în centrul de carantină, și-au comandat televizoare sau playstation-uri, dar am avut și situații, zicem noi din rea-voință, când au rupt prosoape, au înfundat canalizarea, au distrus mobilier. Chiar a trebuit la un moment dat să închidem un centru de carantină, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu canalizarea, am avut o coloană întreagă înfundată cu prosoape, bucăți de cearceaf și textile, și a trebuit să tăiem coloana pentru a rezolva situația. O altă situație mai deosebită a fost chiar la începutul perioadei de carantină, cu o persoană cu handicap din alt județ căreia i-a plăcut la noi, solicita când fructe, când sucuri, i-am satisfăcut cererile și la sfârșitul celor 14 zile ne-a comunicat că nu mai vrea să plece din centrul de carantină. Evident că nu putea rămâne acolo, așa că a fost nevoit să plece din centru”, a declarat Emil Pușcașu, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Brașov.
Conform autorităților, incidentele au fost rare, ca și situațiile în care persoanele aflate în centrele de carantină au fost transportate la spital pentru diverse afecțiuni, iar și mai puține, cele la care a fost confirmată prezența coronavirusului, astfel că după trecerea perioadei de carantină, majoritatea acestor persoane au ajuns la domiciliile lor.
Pentru a menține funcționarea acestor centre în condiții optime, angajații primăriei, voluntarii Crucii Roșii și angajații hotelurilor au făcut eforturi deosebite. De la primirea persoanelor carantinate la orice oră, până la asigurarea anumitor nevoi mai speciale, de la pampers, lapte praf pentru bebeluși, până la încărcătoare de telefon sau cartele SIM.
Astfel, în momentul în care o persoană ajungea în centru de carantină i se puneau la dispoziție lenjerie de pat, produse de igienă personală (pastă de dinți, periuță, săpun etc.) sau produse pentru igienizarea camerelor (mop, găleată, dezinfectanți, detergenți pentru diverse suprafețe sau pentru rufe etc.) și intrau în camerele care anterior fuseseră dezinfecate.
În fiecare dimineață se efectua dezinfecția spațiilor comune din aceste centre. La prânz, voluntarii sau angajații primăriei duceau fiecărei persoane carantinate mâncare și apă. Toate aceste produse se duceau la ușa fiecărei camere. Ulterior se colecta gunoiul, care era tratat ca deșeu biologic și se procesa în regim special.lau activitățile la centrele de carantină erau îmbrăcați cu combinezoane, purtau măști de protecție, mănuși și viziere.
La 24 de ore după dezinfectarea tuturor spațiilor, se face o igienizare, după care se vor efectua reparațiile necesare, astfel încât aceste clădiri să poată fi utilizate pentru destinația lor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

