Coronavirus

[ViDEO] COVID-19 BRAȘOV. 5.000 de teste disponibile la două spitale

 

Peste 1.200 de brașoveni au  trecut până acum prin testarea COVID-19, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, într-o videoconferință de presă. Dintre cele peste 1.200 de investigații, 955 de teste au fost prelucrate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, iar celelalte la laboratoare din București, respectiv 13 la Institutul Matei Balș, iar alte 252 la „Cantacuzino”. Testarea va crește de săptămâna viitoare, pentru că, precizează Adrian Veștea.va fi operațional noul echipament de testare echipament complet de biologie moleculară Real Time PCR de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. „În acest moment (nota red. – vineri) avem 2.698 de teste la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, iar alte 2.400 la Spitalul Județean”, a precizat Adrian Veștea.

Practic, pentru testarea persoanelor suspecte de COVID-19 sunt disponibile peste 5.000 de teste. „Este cunoscut faptul că administraţia judeţeană nu are atribuţii şi nici competenţe în ceea ce priveşte informarea opiniei publice cu privire la numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus sau al testelor effectuate”, a reamintit șeful administrației județene. În urma comunicării, de joi, a numărului de braşoveni depistaţi cu COVID-19 şi a persoanelor vindecate şi externate, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a cerut lămuriri de la specialiştii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. „I-am întrebat cum de s-a ajuns la această cifră de pacienţi infectaţi şi am aflat că la nivelul judeţului Braşov au fost făcute 1.220 de teste. Putem spune că Braşovul este unul dintre judeţele privilegiate, fiindcă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase deţine încă din anul 2017 un Real Time PCR şi astfel, având această oportunitate, am putut testa local 955 de persoane. În perioada următoare vom dispune de încă două aparate, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu ajutorul cărora vor putea fi testaţi cetăţenii judeţului Braşov. Mai este comandat un astfel de echipament pentru Maternitatea Brașov. Totodată, am purtat discuții cu reprezentanții Universității «Transilvania» din Brașov, pentru a vedea dacă se poate muta la Spitalul de Copii echipamentul pus la dispoziția Spitalului Județean de către instituția de învățământ”, a mai spus șeful administrației județene.
Potrivit explicaţiilor primite de la medicii infecţionişti, dacă ne-am raporta la 59 de persoane care au fost confirmate cu noul coronavirus, acestea provin din 4-5 grupuri. Practic au existat întâlniri, au existat relaţii, nu s-a respectat distanţarea socială, astfel că aceste persoane, vrând-nevrând, s-au contaminat una de la alta”, a explicat Adrian-Ioan Veştea.

În opinia sa, faptul că în urma anchetelor epidemiologice medicii braşoveni şi-au făcut datoria şi au reuşit să-i identifice pe purtătorii acestui virus este un lucru foarte bun: „Cred că nici pe departe nu ar trebui să fim plasaţi într-un clasament negru al numărului de îmbolnăviri, ci acest număr ar trebui să fie dovada că colegii noştri din sănătate îşi fac datoria şi au demostrat acest lucru. Mă bucură foarte mult că la nivelul celor şase spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov nu există niciun cadru medical infectat, şi aici mă refer la medici şi la asistente medicale. Acest lucru dovedeşte faptul că există circuite eficiente şi, în acelaşi timp, că personalul medical beneficiază de echipamente de protecţie corespunzătoare”.

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button