Coronavirus

VESTE BUNĂ pentru PFA-urile afectate de COVID-19

 

Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) fără salariați, care-și întrerup activitatea în timpul stării de urgență, vor primi o indemnizație lunară fixă de la stat. Dacă inițial s-a stabilit ca aceasta să fie de 2.230 de lei, Guvernul s-a răzgândit, printr-o ordonanță de urgență adoptată ieri, și o va majora la puțin peste 4.000 de lei. Momentan, Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020 face referire la o indemnizație fixă egală cu salariul minim brut pe țară, care are un cuantum de 2.230 de lei. Aceasta va putea fi acordată, la cerere, PFA-urilor, II-urilor și IF-urilor fără salariați care-și întrerup activitatea în timpul stării de urgență. Totuși, printr-o altă ordonanță de urgență, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, se va stabili ca indemnizația să fie majorată la 75% din câștigul salarial mediu brut. Asta ar însemna aproximativ 4.072 de lei, adică aproape o dublare a sumei inițiale.

Potrivit declarațiilor ministrului muncii, Violeta Alexandru, referitor la ordonanța recent adoptată, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor putea solicita banii la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Procedura va fi, teoretic, la fel ca în cazul angajatorilor care vor cere subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic. Astfel, lucrătorii independenți vor depune la agenția din zona lor o cerere de acordare a indemnizației și o declarație pe propria răspundere, banii urmând să fie acordați strict pentru perioada stării de urgență. Pentru perioada 16-31 martie 2020, profesioniștii vor depune individual cererile și declarațiile la începutul lunii aprilie 2020. Ulterior, pentru perioada 1-14 aprilie 2020, documentația se va depune la începutul lunii mai 2020. Cele două perioade reprezintă cât este stabilit momentan să țină situația de urgență, cu posibilitatea prelungirii dacă este nevoie. Indemnizațiile nu se vor mai acorda după terminarea stării de urgență.

În 15 zile de la depunerea documentației, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor primi banii de la stat. Iar apoi vor trebui să declare și să achite impozit pe venit și contribuții de pensii și sănătate. Cei care sunt în aceeași situație, dar care au salariați, vor putea să ceară numai subvenționarea șomajului tehnic pentru salariați, nu și în nume propriu. Totuși, PFA-urile ar putea să ceară și indemnizația obișnuită de șomaj, dacă au contract cu agențiile de ocupare a forței de muncă și au plătit contribuții la stat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare