Update BRAȘOV. Șefa DSP: „Tot ce descrie pacienta care reclamă este adevărat”
Dr. Andrea Neculau, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, a răspuns, la solicitarea noastră, câtorva dintre întrebările și acuzațiile unei paciente pozitive la testul pentru COVID-19.
Femeia, care a avut un episod febril, dar acum este asimptomatică, se află internată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Stejeriș (foto) și a lansat către redacția noastră un apel disperat, simțindu-se captivă „într-un sistem abuziv și aberant”, la propriu, de vreme ce pavilionul de la Stejeriș în care se află are ușa încuiată permanent (detalii: BRAȘOV. DEZVĂLUIRI. Calvarul descris de un pacient depistat pozitiv cu noul coronavirus – „Așa e legea!”)
Pacienta, care a făcut testarea într-o clinică privată, acuză faptul că nu a fost informată de consecințele confirmării pozitive, că „DSP Brașov face dosare la normă și consemnează la domiciliu familii întregi, colegi de serviciu sau orice altă persoana considerată «contact direct» cu cei internați (…) fără să le pese cum le afectează acest lucru viața personală și profesională”, și că „dă din umeri: «Așa e legea!»”, că pacienții pozitivi în urma testării sângelui pentru anticorpi pot sta în izolare la domiciliu, iar cei testați PCR sunt internați cu săptămânile, chiar dacă sunt asimptomatici, și că retestările se fac acum la distanță mare în timp (7 zile), față de prima perioadă a pandemiei. În plus, brașoveanca se întreabă ce se va întâmpla cu ea și cu colegii de suferință, când spitalul va fi scos din circuitul COVID și se va redeschide pentru bolnavii de plămâni, „singurul spital dedicat rămas fiind cel de Boli Infecțioase, care în momentul de față este plin”.
„Cine și ce interese are pentru a ține pacienții asimptomatici internați degeaba, fără tratament, cu teste care continuă să iasă pozitive sau neconcludente?”, se revoltă brașoveanca.
„Tot ce descrie persoana care reclamă este adevărat. Se regăsesc indicațiile din metodologia de testare, de evaluare și tratament a CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – nota red.). Ne supunem întocmai pentru a limita transmiterea bolii. Faptul că această boală afectează profund viețile tuturor este un adevăr. Împărțim cu toții responsabilitatea în aceeași măsură atunci când respectăm sau nu regulile. DSP nu dă din umeri, ci se luptă cu această epidemie conform unor reguli”, afirmă dr. Neculau.
Directoarea DSP atrage atenția că testarea „la cerere” nu este indicată: „Ea se face în urma indicației unui medic care are obligația de a informa persoana asupra consecințelor testării. În acest moment, singurul test pentru diagnostic recunoscut este RT-PCR”.
La rândul său, inspectorul principal Anca Bâtiu, purtător de cuvânt delegat al DSP, spune că totul, de la anchetele epidemiologice la internări, se face conform metodologiei.
„Este deranjant să fim acuzați că facem dosare la normă, când asta înseamnă o muncă imensă. Și fără pandemia asta aveam destule de făcut. De trei luni nu avem noapte sau zi liberă, sărbătoare, dăm telefoane și în miez de noapte, am ajuns să cunosc toți șefii de post din sate, facem vizite la domiciliu, ducem oamenii în carantină, verificăm cum le e acolo, sunt multe, multe de făcut, ca să ne asigurăm că limităm extinderea infecției. Îi sunăm de nenumărate ori și pe cei care se întorc din străinătate și trebuie să stea în autoizolare, să avem o evidență a contacților, să nu ne scape din mâini situația să să apară noi focare. De aceea, nu putem lăsa pacienții asimptomatici acasă, fiindcă șansa de a nu fi contagioși e foarte mică, nu ne putem asuma această răspundere, când vedem cum sunt afectați cei cu comorbidități. E nevoie de responsabilitate din partea tuturor. Noi ne-am neglijat viețile și familiile de când a început pandemia. Din păcate, asta este”.
Bâtiu a precizat că cei despre care se dovedește că au anticorpii la COVID-19 în urma testelor IGM/IGG nu sunt trimiși în autoizolare, pentru că acestea arată că au trecut prin SARS-CoV2, nu că ar fi infectați, deci contagioși.
Cât despre scoaterea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din circuitul COVID-19 și revenirea bolnavilor, dr. Neculau spune că asta nu se va întâmpla prea curând: „Noi speram dupa 15 iunie. Din păcate, nu se poate. Avem din nou multe cazuri”.
„Cu toții ne dorim ca viețile noastre să se întoarcă la normal. Încă nu a venit momentul. Invit populația la disciplină în continuare. Relaxarea își arată din păcate deja colții”, a încheiat șefa DSP.
În ceea ce privește încuierea ușii de acces în pavilioanele de la Stejeriș, despre care pacienta spune „dacă izbucnește un incendiu, ardem ca șobolanii. Și, oricum, închipuiți-vă cum poți sta săptămâni în șir într-un salon de spital, fară să ieși la aer nici măcar o oră pe zi”, dr. Dan Moraru, managerul spitalului, ne-a explicat că este o măsură recomandată chiar de Poliție.
„Nu toată lumea e conștientă, responsabilă, ca doamna de care vorbiți. Mulți au amenințat că pleacă, fug, nu vor ține cont de nimic. În plus, trebuie să ne asigurăm că nu intră nimeni să facă vizite. S-a discutat să angajăm paznici, dar ar fi trebuit câte unul la fiecare pavilion, în ture, era complicat. Pericol de incendiu nu este și avem camere video pe holuri și în exteriorul clădirilor”, a precizat dr. Moraru.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.