Update BRAȘOV. Reacție surprinzătoare a președintelui CJ în scandalul „fără pacienți COVID-19 la Făgăraș”
Și preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a reacţionat în urma declaraţiilor preşedintei Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal din Făgăraş, Mariana Câju, care a declarat că se opune categoric ca acesta să devină unitate de suport COVID-19 (detalii aici: BRAȘOV. Spitalul Făgăraș nu va accepta nici un pacient cu COVID-19. Acuze dure la adresa prefectului și a președintelui CJ).
Câju i-a acuzat pe președintele CJ și pe prefectul Mihai-Cătălin Văsii pentru această decizie: „Cer să oprească această incompetență și iresponsabilitatea acestor domni – președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, și prefectul județului, Cătălin Vasii – care se fac responsabili de acte cu caracter criminogen, dacă acest ordin va fi aplicat la Făgăraș”.
La fel ca prefectul Cătălin Văsii, Adrian Veștea a precizat, într-un drept la replică publicat pe Facebook, că decizia privind desemnarea Făgărașului ca spital suport pentru pacienţii cu COVID-19 a aparţinut în totalitate Ministerului Sănătăţii.
Președintele CJ spune că nu a fost consultat cu privire la această decizie şi că o dezaprobă.
„Dezaprob vehement această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nicio implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical. Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi. Practic, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533/29 martie 2020 înseamnă pentru judeţul Braşov faptul că persoanele testate cu COVID-19 şi care prezintă şi alte afecţiuni trebuie transportate aproximativ 70 de km până la Făgăraş, pentru a li se face tratamentele şi intervenţiile medicale de care au acută nevoie”, a afirmat Veştea.
Potrivit acestuia, ordinul ar fi trebuit să ţină cont nu numai de faptul că Spitalul Municipal Făgăraş este al doilea ca dimensiune şi specializări medicale după Spitalul Judeţean Braşov, ci şi de faptul că „cea mai mare aglomerare urbană a judeţului Braşov este în zona metropolitană, cu un număr de peste 400 de mii de locuitori, unde probabilitatea de a avea persoane care pe lângă infectarea cu COVID-19 să sufere şi alte afecţiuni este mult mai mare, de aceea fiind imperios necesar ca aceste cazuri să fie tratate în municipiul Braşov”.
„De asemenea, trebuie ştiut faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru ca decizia Ministerului Sănătăţii să fie corectată, astfel încât pacienţii care se încadrează în această categorie să nu fie puşi inutil pe drumuri, iar viaţa să nu le fie pusă în pericol”, a afirmat Veştea.
Conducerea Spitalului Municipal Făgăraş a informat, miercuri, că refuză preluarea pacienţilor cu COVID-19 din judeţul Braşov, susţinând că în acest fel „va fi introdus virusul într-o comunitate în care acesta nu există”.
Citiți și:
Update BRAȘOV. Replica prefectului la acuzațiile aduse de conducerea Spitalului Făgăraș
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.