Coronavirus

Update BRAȘOV. Focare peste tot. A crescut riscul de carantinare? Ce spune șefa Direcției de Sănătate Publică

 

Se știe deja că județul Brașov ocupă locul al treilea pe țară, cu un număr de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în creștere de la o zi la alta (36 în plus astăzi – CORONAVIRUS BRAȘOV – 36 de noi cazuri în ultimele 24 de ore! Situația LA ZI pe țară…), de la 1 iunie încoace, practic, în același ritm cu relaxarea.

În acest context, tot mai mulți se întreabă, îngrijorați, dacă nu cumva în municipiul Brașov, unde sunt 50% din cazurile din județ, și în zonele limitrofe se va ajunge să fie instituită carantina.

Într-un final, am reușit să obținem de la dr. Andrea Neculau, de aproape trei luni șefă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov – de altfel, omul potrivit la locul potrivit – mai multe detalii despre situația actuală din județ în ceea ce privește evoluția COVID-19.

La această oră (dr. Neculau a subliniat că situația este într-o dinamică accentuată, cifrele schimbându-se de la o oră la alta), județul Brașov are 313 locuri pentru internarea pacienților confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

După 1 iunie a intrat în joc Centrul medical pentru vârstnici „Maria” din Sânpetru, pentru că tot aveau mulți rezidenți infectați acolo (23 de bâtrâni și patru angajați, izolați pe un etaj). Acum a pus la dispoziția DSP încă 25 de locuri, un etaj al centrului, dar nu există suficient personal, astfel că aici ar putea ajunge asimptomaticii și cei cu forme ușoare, spune dr. Neculau.

De miercuri, Spitalul General CF (CFR) preia cazurile de pacienți confirmați pozitiv, pe cele 75 de paturi, după ce, mai bine de o lună, unitatea sanitară a fost spital-suport COVID, funcționând ca o „sală de așteptare”. Aici, ca și la Pavilionul Tractorul (parte a Spitalului Județean) și un sector din pavilionul central al Județeanului (legat de UPU) ajungeau pacienții după testarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, în așteptarea rezultatului, fiind cazați în saloane de un singur pat, cu baie proprie.

Spitalul Municipal Sacele va intra și el în horă, dar nu de astăzi, cum se credea inițial.

Transformarea unui spital în unitate COVID nu se face peste noapte. Trebuie rezolvată cazuistica non-COVID, adică externați pacienții cu boli cronice sau transferați, făcute circuite, instruit personalul. Colega de la Epidemiologie s-a dus să verifice toate aceste lucruri”, a explicat șefa DSP.

În ceea ce privește utilizarea spitalului de campanie amenajat de la începutul lui aprilie în Sala de Sport a Liceului „George Moroianu” (detalii: BRAȘOV. Spital de campanie pentru pacienții COVID-19), unde deocamdată sunt 50 de paturi, dar ar putea fi suplimentată capacitatea până la 100, dr. Neculau spune că ar fi o soluție disperată: „Ar trebui să fim «îngenuncheați» ca să apelăm la asta. Nu sunt condiții pentru a pune nici pacienții asimptomatici acolo. 100 de oameni pe două grupuri sanitare?”.

Mai îngrijorător este că la ATI COVID de la Județean sunt acum 13 oameni în stare gravă pe cele 15 locuri.

Îngrijorare majoră, nu panică

În ceea ce privește riscul de carantinare ca urmare a exploziei de cazuri noi, șefa DSP spune că situația nu e motiv de panică, ci de sensibilizare accentuată, de îngrijorare. „Nu ne așteptam la o ascensiune atât de alertă. Lumea a ieșit pe străzi, în excursii și uite așa am crescut riscul de infectare. Consider, însă, că situația este sub control. Nu mă aștept să se oprească acest trend crescător, dar recunosc că este o pantă blândă, nu una care să ne expună la riscul de a rămâne complet fără capacitatea de îngrijire a pacienților. Sunt focare peste tot și municipiul Brașov are cele mai multe cazuri din județ. Oriunde puteți întâlni o persoană purtătoare de virus. De aceea, există o îngrijorare majoră, dar nu panică, nu ne gândim la măsuri extreme, cum ar fi carantinarea municipiului Brașov sau a altor zone. Însă e foarte important să respectăm strict regulile de protecție stabilite de autorități: masca purtată corect, igiena impecabilă, distanțarea socială. Este esențial să fim atenți, să nu lăsăm garda jos, că de aici vin toate problemele”, a punctat dr. Neculau.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button