Coronavirus

Școala pe net devine obligatorie. Cu note, predare, „condică” pentru profesori

 

Că tot s-a încheiat oficial vacanța de Paști, până la revenirea elevilor în școli, toate cadrele didactice trebuie să țină legătura online cu elevii, a stabilit prin ordin ministrul Educației, Monica Anisie. Secretarul de stat pentru Învățământul Preuniversitar, Luminița Barcari, a declarat – pentru Europa FM – că învățătorii și profesorii trebuie să facă dovada că au făcut activități online. De exemplu, dascălii pot face capturi de pe ecranul unui laptop sau al unui telefon. „Trebuie să prezinte niște dovezi, adică o înregistrare, un printscreen dacă folosește laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra și a dovedi prezența lor online. Dacă până acum, această activitate de învățare online nu era prevăzută într-un cadru legislativ, iată (profesorii – n.red.) sunt obligați să își raporteze activitățile, pentru că, până la urmă, avem drepturi salariale pe care trebuie să le justificăm printr-o anumită activitate. Eu zic că în jur de 60% au realizat activități, și nu neapărat online, (căci – n. red.) au un telefon, un grup pe WhatsApp, un grup pe Facebook…”, spune Luminița Barcari.

Ordinul ministrului Educației permite notarea elevilor pentru activitatea de la orele online, dar și predarea, mai spune secretarul de stat în Ministerul Educației, pentru sursa citată.

La reluarea activității de predare – învățare – evaluare în unitățile de învățământ, această activitate suport pentru învățare online poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă, cu acordul elevului sau al părintelui. Cadrul didactic vede cine participă activ la aceste întâlniri, deci este în beneficiul ambelor părți. Dacă ei consideră că cei mai mulți dintre elevi sunt conectați online, se poate organiza și predarea anumitor conținuturi”, a adăugat oficialul MEC.

În ceea ce privește revenirea la cursuri, cel mai probabil, prioritate vor avea elevii din clasele terminale, însă Ministerul Educației va lua o decizie în funcție de deciziile Comitetului pentru Situații de Urgență.
Secretarul de stat spune că toate cadrele didactive vor fi sfătuite ca, la reluarea școlii în clase, să predea doar informațiile esențiale.
„Până la urmă, noi mergem pe formarea de competențe. O competență poate fi formată nu neapărat pe toate conținuturile. Să insistăm pe lucrurile cu adevărat esențiale și de care ne vom lega pentru anul școlar următor”, a explicat Luminița Barcari.

Ministrul Educației a anunțat că prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ. Monica Anisie a emis și instrucțiuni prin care cadrele didactice sunt învățate cum să predea online.
Totodată, Ministerul Educației și Cercetării anunță că ar putea decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line.
În portalul Digital educred.ro sunt centralizate platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice.

Și Inspectoratul Școlar Brașov a pus pe site-ul propriu, isjbrasov.ro, un inventar al resurselor online de învățare.

Citiți și:

Vacanța s-a încheiat. Mesajul Inspectoratului Școlar BRAȘOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button