Raed Arafat: „Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți. Valul 2 poate să fie și în vară”
Raed Arafat, secretar de stat şi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit miercuri seară, în mai multe intervenţii televizate, despre situaţia din perioada următoare, cea în care România va trece de la starea de urgenţă la starea de alertă.
„Până acum am luat măsuri ferme, încet-încet responsabiliatea se transferă către cetățean. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai are nevoie de declarație în localitate, că portul măștii este obligatoriu, dacă înțelege aceste aspecte avem șansa să trecem mai ușor și prin al doilea val. Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească”, a spus Arafat la Digi24, continuând: „Există o ușoară coborâre, dar nu suficient să se spună că nu mai vine încă un val. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că totul e perfect și că, orice facem, virusul a dispărut. Virusul nu a dispărut, poate va reveni în toamnă, dar din punctul nostru de vedere, virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile. Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți”.
Apoi, la Antena 3, Arafat a comentat: „Noi am spus foarte clar. Primele măsuri pe care le relaxăm sunt cele cu risc mai mic, iar următoarele măsuri depind de evaluarea perioadei care trece după aplicarea primelor măsuri. Adică măsurile care încep de pe data de 15 sunt măsuri calculate, discutate, cu un risc acceptat, dar limitat. Există această mișcare liberă în orașe și vedem care e impactul în câteva săptămâni. Și apoi, dacă vedem că efectul e mic, riscul a fost mic, luăm alte măsuri. Măsurile respective vor fi luate în sensul de a relaxa aspecte economice care sunt afectate foarte serios. Dar nu poți în data de 14 să vii și să spui că relaxezi și turismul, și terasele, și restaurantele, și cluburile. Să luăm scenariile. Deschizi turismul și îți vin persoane care sunt afectate și nu ai de unde să știi. Își infectează personalul și pe toți. Ce faci cu hotelul? Îl închizi după o săptămână. Acum, perioada de evaluare declarată de colegii noștri epidemiologi este de aproximativ 14 zile după primele măsuri de relaxare. Urmărim evoluția, urmărim dacă se schimbă lucrurile și apoi venim și spunem care e următorul set de măsuri. Avem o curbă în scădere, dar sunt și alte caracteristici pe care le analizează colegii epidemiologi. După 15 mai e posibil să vedem din nou o creștere. Depinde de cum evoluează lucrurile, pe parcurs, dacă se vede că anumite lucruri pot fi ridicate. Eu nu cred că vom ridica alte restricții între 15 mai și 1 iunie. Va fi o perioadă de evaluare. Perioada normală de evaluare e de 14 zile. Dacă apar măsuri care pot fi relaxate pe parcurs, cu siguranță Comitetul Național se va întâlni și vor fi luate noi decizii”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.