Coronavirus

Klaus Iohannis, ANUNŢ IMPORTANT pentru elevii BRAŞOVENI

 

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

– Tema discuției a fost începerea anului școlar, situația învățământului. S-au luat câteva decizii. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.

– În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi. Există trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate. Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală. Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt. Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online. Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ.

– Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 3, o parte din activități se țin în școală, o parte în online.

– Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roșu înseamnă scenariul de avarie, când se învață online. Scenariul galben înseamnă grădinițele lși primarul merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, iar restul claselor, o parte vin șa școală și o parte nu, pentru a permite distanțarea socială. Învățământul online e acceptat ca învățământ normal atunci când nu se pot ține cursuri fizice.

– Evident că pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale, Ministerul Sănătății lucrează la ele și implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție etc.

– Punem accent pe siguranța elevilor. Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență. Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare.

– Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, având în vedere populația orașului. Majoritatea localităților din România sunt în scenariul verde, câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu.

– Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări.

– Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență: părinții vor putea primi un ajutor dacă copiii nu pot merge la școală în scenariul roșu. Se lucrează într-un grup ministerial la o soluție legislativă corectă.

– Școala online nu e același lucru cu cea din clasă, dar pentru o perioadă limitată o poate înlocui. Încadrarea în zonele de risc nu sunt pentru tot anul școlar, se actualizează permanent. Online-ul va fi pregătit mult mai bine decât în starea de urgență.

– Despre votul la alegerile locale: Activitatea școlară implică un număr mare de copii, de cadre didactice. Activitatea de votare, de multe ori în aceleași spații, e una care și ea trebuie să respecte normele dar e clar că spațiile vor fi dezinfectate și înainte și după. Dacă vom avea toate aceste norme în vigoare, votarea poate fi o activitate sigură.

Mesaj pentru cetăţenii care nu respectă regulile: E extrem de important să respectăm cu toții aceste norme. Respectarea lor e singura modalitate prin care putem îngrădi răspândirea epidemiei. Fiecare în parte trebuie să respecte normele.

Despre un plan dacă numărul infectărilor va crește: Evident că ne preocupă chestiunea și e unul din motivele pentru care am reluat de atâtea ori apelul să ne ferim de boală. În Parlament PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ, timp în care mii de oameni bolnavi s-au dus în comunitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău ca acum. Dacă se gravează, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai când specialiștii ne vor spune acum nu se mai poate. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este școala începe pe 14 septembrie.

Tablete pentru elevi: Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni.

– Cine îi va învăța pe copiii care nu știu să umble pe o tabletă: În fiecare școală se vor măsurile care se impun. Dar generația tânără folosește cu mare îndemânare aceste instrumente.

 

 

Președintele României, Klaus Iohannis, are în această după-amiiază, la Palatul Cotroceni, o ședință prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

De la ora 18.00, Klaus Iohannis va susține o conferință de presă, fiind dezbătut, printre altele, și subiectul crizei generate de coronavirus în România.

Vom reveni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button