COVID-19. Neurochirurg român, explicații despre „ceața” din creier
Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a declarat, la Digi24, că simptomele „ceții” din creier – durere de cap, amețeală, lipsa coerenței verbale, confuzia, dificultățile de concentrare – apar la unii pacienți de COVID-19 ca sechele. El este de părere că sistemul nervos nu trebuie forțat cu medicamente sau stimulente când apar simptomele neurologice specifice după o îmbolnăvire și un tratament dur.
„80% au fenomene neurologice, ceea ce este foarte mult. Foarte mult la persoanele în vârstă, foarte puțin la persoanele tinere. În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare. Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Parcă sunt beat, confuz, nu sunt prezent, parcă sunt în altă lume și nu reușesc nici să mă adun. Au găsit un termen: «brain fog». «Fog» înseamnă ceață. Sistemul nervos, creierul, se află în ceață, în plutire, nu reușesc să fiu eu cu eu. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale”, a explicat neurochirurgul.
„Soluția e somnul, starea de odihnă totală, să închidem televizorul, în liniște, să ne revenim, încet, culcat devreme, trezit odată cu cântatul cocoșilor, multă apă, fără tării sau alte lucruri, mâncare ușoară, fără cea grea, e dărâmătoare. Deci, o liniște generală. Foarte mulți dintre pacienții pe care îi văd suferă de insomnii rebele și recurg la tot felul de medicamente care dau dependență”, a precizat Alexandru Vlad Ciurea, pentru Digi24.
„Dacă îți iei măsurile de liniște și de calmare și de revenire, ieși din acest lucru. Dacă nu, ele țin foarte mult, câteva luni. Pierderea de miros, 3 – 6 luni, și-au revenit, pentru că nu sunt distruse. Trebuie să le lași să funcționeze din nou”, a adăugat neurochirurgul.
El a precizat că au fost și cazuri în care oamenii au avut halucinații: „Apar halucinații de diferite tipuri, gustative, olfactive, mirosuri de anumite feluri care nu există. Foarte multe mirosuri, ca și în tumori cerebrale, simte mirosuri neplăcute, sau de ars, dar nu există”.
Întrebat dacă ajută cafeaua, neurochirurgul a respins această variantă de „tratament”: „De ce trebuie să bem o cafea? Că suntem amețiți? De ce sunt amețiți. Și dumneavoastră dacă aveți acum o stare de amețeală v-aș spune să închideți laptopul și să mergeți să beți un pahar cu apă, o formulă de liniște. Nu sunt de acord cu cafeaua. Ea e bună dimineața, să ne ajute să ne trezim, să ne înviorăm, ca un înotător care începe să facă primele mișcări în apă, așa e și cafeaua. Dar după aia o cafea e o biciuire, împinge organismul, bate inima mai tare. Sunt și alte mijloace mult mai simple decât aceasta. Cafeaua tare dă obișnuință și apar și atacurile coronariene, cerebrale. Totul cu măsură”.
Întregul interviu – AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.