Coronavirus

COVID-19 BRAȘOV. UPU, colmatată de bolnavi care au nevoie de ajutor pentru a respira / 15 pacienți așteaptă transferul în alte județe la ATI

 

Dr. Andrea Neculau, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, ne-a declarat că nu doar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, principala unitate care îngrijește pacienți cu SARS-CoV-2, situația este dramatică (BRAȘOV. SITUAȚIE DRAMATICĂ la Spitalul de Boli Infecțioase! / Update COVID-19 BRAȘOV. Pacienți consultați în ambulanțe / Bolnavi externați „forțat” sau transferați pentru a face loc), ci și la Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov: „La UPU este plin de astăzi dimineață cu pacienți cu COVID care au nevoie de suport respirator și staționează acolo, sunt îngrijiți pe loc și primesc oxigen, pentru că nu sunt locuri la ATI. Pentru 15 pacienți s-au făcut solicitări de transfer în alte județe la terapie intensivă, dar e greu de găsit locuri. În acest moment sunt 427 de pacienți COVID internați în spitalele din Brașov și județ și nici un pat liber”.

Dr. Neculau spune că nu e prima dată când Urgențele se colmatează. Deja UPU de la Județean s-a extins și a devenit unitate de terapie intensivă, unde rămân chiar bolnavi intubați, fiindcă ATI COVID-19 din curte are cele 28 de locuri ocupate: „Practic, s-a extins și în secții din Județean, dar și în alte spitale sunt pacienți COVID, mai ales de când a intrat în vigoare noul ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial din 27 martie. Dar, de dinainte de acesta, spitalele îngrijesc pacienți COVID, conform ariei lor de competență”.

Un exemplu îl reprezintă corpul central de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, care a fost unitate COVID-19, timp de aproape un an. Acum sunt doar 27 paturi, dintre care 10 cu oxigen, dar pacienți cu afecțiuni neurologice și psihiatrice care au și COVID-19.

Șefa DSP spune că reașezarea paturilor pentru bolnavii cu SARS-CoV-2 este încă în dinamică: „La Spitalul Municipal Făgăraș s-au pregătit 25 de locuri și mai avem promisiune de 20 la Spitalul din Zărnești. Dar, cum spuneam, fiecare spital internează pacienți și cu această patologie”.

În schimb, creșterea numărului de paturi ATI depinde de resursa umană, fiind nevoie de medici și de asistenți specializați. Acesta este motivul pentru care noua secție ATI COVID de la Staționarul Tractorul nu poate fi folosită.

„Nu avem personal pentru cele 20 de paturi, acolo sunt internate cazurile medicale de coronavirus și primesc oxigen, dar nu sunt intubați”, a precizat dr. Neculau.

De altfel, de aceea și Spitalul de Boli Infecțioase „poate oferi terapie avansată, are rezervor de oxigen instalat în curte, dispozitive montate în perete, cu flux înalt de oxigen, pentru opt paturi, dintre care cinci sunt echipate cu ventilatoare, dar pacienții nu sunt intubați, pentru că nu există, nu este încadrat nici măcar un medic ATI, nu are cine să-i monitorizeze”, a explicat șefa DSP. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare