COVID-19 BRAȘOV. Și medicii de familie sunt în linia întâi
Prefectul Mihai Văsii şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau, s-au întâlnit miercuri, la sediul Prefecturii, cu reprezentanţii medicilor de familie din judeţ. Au răspuns invitației dr. Floricica Moraru, președinte al Comisiei pentru medicina de familie din Colegiul Medicilor Brașov, dr. Nicolae Săvel, reprezentant al Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brașov 2008, dr. Sorin Prică, reprezentant al Patronatului Medicilor de Familie Brașov. Au fost de asemenea prezenți lt. col. Lucian Marciu, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Țara Bârsei” al județului Brașov și prim-adjunctul acestuia, mr. Valeriu David. Întâlnirea nu va fi singulară, a precizat prefectul judeţului, pentru că, susţine el, sunt mai multe probleme de rezolvat.
„Medicii de familie reprezintă un element esenţial în funcţionarea sistemului de sănătate, dar care a fost lăsat cumva în plan secund în timpul acestei pandemii. Am auzit de la dânşii problemele cu care se confruntă şi dorim să identificăm soluţii la acestea. Ceea ce vom putea, vom încerca să rezolvăm pe plan local, iar ceea ce nu vom putea, vom transmite, sub formă de propuneri, autorităţilor centrale. Oricum, dorim ca împreună să conturăm o viziune, un mod eficient de conlucrare şi de comunicare cu celelalte componente ale sistemului sanitar şi ale celui pentru situaţii de urgenţă, în perspectiva gestionării atât a perioadei stării de alertă, cât şi a unui eventual val doi al pandemiei. Implicând mai mult medicina de familie, putem reduce presiunea pusă pe celelalte segmente ale sistemului de sănătate”, a declarat Văsii.
La rândul său, directorul DSP Braşov, Andreea Neculau, medic de familie ca specialitate, a precizat că la întâlnirea de la Prefectură s-a discutat despre modul în care se vor desfăşura activităţile COVID şi non-COVID în perioada stării de alertă.
„În toată perioada crizei, medicii de familie au fost în prima linie. Ei sunt cei care au asigurat activitatea medicală non-COVID. Tot eu sunt cei care au direcţionat cazurile suspecte COVID-19 către sistemul 112. Ei vor trebui şi de acum încolo să gestioneze suspiciunile şi va trebui să facă acest lucru fără a suprasolicita sistemul 112”, a declarat directorul DSP Braşov. Aceasta a menţionat că discuţiile reprezintă vor continua, pentru că „vrem să venim cu propuneri legislative pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie”.
În judeţul Braşov sunt 350 de medici de familie şi, a subliniat dr. Neculau, „nici unul dintre ei nu a închis uşa cabinetului în această perioadă şi nu o vor face nici de acum încolo”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.