Coronavirus

COVID-19 BRAȘOV. Nu mai sunt locuri în spitale! / 300 de persoane „dezrobite” sunt rechemate cu voluntari / Birocratizare masivă a actului medical

 

Dacă, în ceea ce privește pericolul ca municipiul Brașov și câteva comune să fie carantinate (detalii: Update COVID-19. „BRAȘOVUL e un imens focar”. Ce ne salvează de carantinare?), șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dr. Andrea Neculau, ne-a liniștit, tot din partea autorității sanitare a venit și o veste proastă: „Nu mai sunt locuri în spitale pentru bolnavii COVID-19 sau, mă rog, găsim cu mare dificultate”.

Dr. Neculau a oferit și explicațiile necesare.

„Suntem într-o perioadă de tranziție, de gestionare a situațiilor de posibilitate a îngrijirii la domiciliu a pacienților confirmați ca infectați, cei care nu au mai fost internați sau care s-au externat la cerere, în perioada de vid legislativ. Acum avem Legea 136/2020, care ne permite evaluarea spitalizată a celor aflați în aceste situații, la domiciliu, mai ales a celor care prezintă simptome: evaluarea clinică, analize de laborator, radiografie, iar în urma acestor proceduri se decide internarea sau prelungirea perioadei de izolare. De asemenea, se poate impune carantinarea contacților și a celor care vin în țară din «zone roșii», carantinare la domiciliu. Există prevăzută și carantinarea instituționalizată, în caz de nerespectare a celei la domiciliu. Oricărui refuz al persoanelor vizate față de aceste măsuri i se opune o decizie scrisă a DSP, astfel că suntem într-un context de birocratizare masivă. Aș putea spune că emitem o decizie pe minut. Trebuie să rezolvăm toate aceste probleme implementând proceduri din mers, iar pentru unele am avea nevoie de acte subsecvente Legii 136, care încă nu au fost aprobate. Retroactiv, acum suntem foarte ocupați cu cei peste 270, aș spune chiar 300, care au rămas la domiciliu în perioada vidului legislativ. Îi sunăm pe toți pentru evaluare, care se face strict după afirmațiile lor, că au simptome sau nu, dar surpriza este că unii deja s-au dus singuri la internare, pentru că nu se simțeau bine. Pentru această operațiune, avem șase voluntari, care le cer adresele de e-mail, pentru a putea comunica. Am organizat puncte de evaluare pentru aceste cazuri, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Psihiatire și Neurologie, Spitalul Municipal Săcele și Spitalul Orășenesc Rupea. Doar atât, pentru că este nevoie de medici disponibili la interfața aceasta. În punctele de evaluare se face examen clinic, analize, testul COVID și se ia o decizie privind pacientul: internare sau izolare în continuare, cu monitorizare din partea medicului de familie. Se pot evalua doar 40 de persoane pe zi, de aceea ne-am organizat și fragmentăm pe zile această operațiune pentru pacienții «vechi»”, a detaliat dr. Neculau.

A refuzat internarea, apoi a reclamat că nu e primită în spital

În ceea ce privește soluția pentru lipsa locurilor din spitale, șefa DSP a precizat că se aplică o strategie de prioritizare, cazurile active, cu simptome moderate fiind preluate, în rest fiind făcută o amânare a evaluării. În acest context, dr. Neculau a ținut să facă lumină privind sesizarea de zilele trecute, mediatizată de corespondenții din Brașov ai unui post național de radio. O femeie din Brașov, a cărei fiică a fost diagnosticată pozitiv cu Sars Cov 2, a reclamat că, deși fata se simte extrem de rău, nu poate fi internată pentru că i se spune că nu mai sunt locuri libere la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. Tânăra de 27 de ani ar fi acuzat de marți, când a primit rezultatul testului COVID-19, dureri puternice în piept, însă personalul medical de pe Ambulanță, ajuns la domiciliu, i-a comunicat că nu are unde să o interneze. Femeia a fost preluată de o ambulanță miercuri și internată. „Pacienta a fost confirmată în 21 iulie și s-a făcut ancheta epidemiologică, a fost trimisă ambulanța, dar a anunțat că nu vrea să se interneze. Noi trimitem ambulanță fără medic, doar pentru a lua consimțământul sau refuzul scris al pacientului. Apoi a sunat la 112 că se simte rău și s-a răzgândit. Nu erau locuri la Infecțioase, a fost pusă în stand-by pentru a se identifica un loc. Am găsit la Spitalul Județean din Sf. Gheorghe (spital suport COVID pentru Brașov – nota red.), dar a refuzat. Într-un final, am găsit un loc la Sanatoriul de Nevroze Predeal. Este posibil să fi fost și un atac de panică, nu chiar insuficiență respiratorie, după cum arată evaluarea clinică, dat fiind faptul că în acea zi pacienta primise rezultatul testului. Jurnalista care a relatat mi-a trimis mesaj că dorește să mă intervieveze, nu că are nevoie de un răspuns punctual, or, din păcate, nu am timp de interviuri, chiar dacă am multe de comunicat, mai importantă fiind gestionarea întregii situații”, a declarat directoarea DSP Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare