COVID-19 BRAȘOV. Furia unui medic: „Testul pozitiv mă face iresponsabil pentru propria viață?”
Întrebarea, pusă cu „furie în suflet”, este doar una dintr-o suită de interogații, nu doar retorice, adresate de medicul brașovean Florin Orțan, șef al Compartimentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Acestea, regăsite și pe pagina sa de Facebook, sunt cuprinse într-o interpelare pe care dr. Orțan, în calitatea sa de senator PSD de Brașov, adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.
În esență, interpelarea se referă la faptul că în momentul în care un cadru medical este confirmat pozitiv cu COVID-19 (testele fiind efectuate tot mai des în rândul personalului din spitale, practic fiind deja o rutină) devine brusc doar pacient, fiind obligat să se interneze, chiar dacă este asimptomatic. „Înțelegem că această testare pune în siguranță pacienții noștri de infectare în mediul spitalicesc. În același timp, acest fapt a devenit un factor agravant al stresului la care cadrele medicale din România sunt supuse, în condițiile în care întrebarea lor, cât se poate de legitimă, este de ce nu-și pot face ei înșiși monitorizarea parametrilor vitali.
Mai precis, vorbim de un cadru medical care, până ieri, monitoriza (printre altele) saturația, frecvența respiratorie, la mulți bolnavi cu diverse patologii. Iar, acum, la testarea de rutină este declarat pozitiv ca, din ziua următoare, să nu mai poată face responsabil, pentru el însuși/ ea însăși ceea ce făcea, până la momentul testării, cât se poate de responsabil și de avizat pentru pacienți. În plus, cadrul medical este internat asimptomatic într-un spital suport unde alt coleg de-al său face pentru el/ ea ce făcea acesta/ aceasta pentru alții până la test.
Negarea instituțională a competenței autoîngrijirii echivalează practic cu o ridicare silită a dreptului de liberă practică. Întreb «de ce?» înainte de testul pozitiv putea decide pentru orice cetățean internat conduita terapeutică, iar după un test pozitiv i se ridică până și dreptul de a decide medical în legătură cu propria persoană. Aveți vreo evidență științifică cum că un test pozitiv afectează discernământul persoanei testate?”.
Dr. Orțan solicită și situația la zi cadrelor medicale testate pozitiv cu Coronavirus „și de ce aceștia în loc de a fi internați, nu sunt trimiși în izolare la domiciliu, având în vedere că vorbim de persoane pe deplin competente și responsabile, care pot respecta întru totul un protocol special creat în acest sens și care, în aceeași ordine de idei, pot solicita voluntar internarea atunci când nu își mai pot autogestiona situația?”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.