COVID-19. Bolnav din BRAȘOV în stare critică, primul pacient într-o… sală de sport
Pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar mai ales al pacienților cu forme grave, autoritățile apelează la spitalele de campanie amenajate în diverse spații.
Unul dintre acestea este Unitatea de Suport Medical COVID amenajată în sala de sport din campusul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) Târgu-Mureş. Aceasta a fost „inaugurată” marți de doi pacienți, unul din Brașov, celălalt din Hunedoara.
Unitatea suport COVID a fost amenajată încă din luna mai, dar acum a fost activată şi va trata doar pacienţi în stare gravă, fiind destinată şi celor din alte judeţe. Decizia, luată la nivel ministerial, a fost argumentată prin presiunea imensă pusă pe secţiile ATI la nivel naţional. „În urma discuţiilor purtate cu domnul secretar de stat Raed Arafat şi având în vedere nevoia şi presiunea existentă la nivel naţional pentru locurile la ATI, pentru unitatea de suport COVID de la Târgu Mureş au fost operaţionalizate, în primă fază, 10 paturi destinate pacienţilor în stare critică cu nevoie de ventilare mecanică, urmând ca la finele acestei săptămâni să dublăm capacitatea. De asemenea, pot să vă spun că 30 de paturi vor deservi şi pacienţii care sunt într-un stadiu intermediar, aşadar (…) şi noi suntem pregătiţi să primim pacienţi şi din alte judeţe, dacă situaţia o impune”, a declarat Mara Togănel, prefectul judeţului Mureş, citată de Agerpres.
Unitatea de la UMFST Târgu-Mureş va fi deservită de 140 de angajaţi ai spitalelor din judeţul Mureş, medici, asistenţi infirmieri şi personal auxiliar. „În ceea ce priveşte pregătirea personalului, aceasta s-a făcut gradual şi se va face gradual până când vom ajunge la capacitate maximă (…). Au venit deja colegii şi au fost instruiţi de către specialiştii de la terapie intensivă în ceea ce priveşte circuitele funcţionale şi în ceea ce priveşte partea medicală, iar această instruire va continua şi cu colegii care vor fi detaşaţi şi în zilele următoare. Nu vorbim despre anestezie şi terapie intensivă, vorbim despre pacienţi critici şi este o mică diferenţă pentru că astea sunt condiţiile actuale şi vă dau un exemplu că pentru cinci pacienţi este nevoie de două asistente”, a declarat medicul coordonator al unităţii COVID-10 din Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Moldovan.
Potrivit acestuia, cele 20 de paturi pentru pacienţi critici au toate dotările necesare şi pot asigura inclusiv ventilaţia mecanică, iar pentru celelalte paturi există monitorizare şi oxigen.
La Brașov nu se mai vorbește despre utilizarea spitalului de campanie amenajat de la începutul lui aprilie în Sala de Sport a Liceului „George Moroianu” (detalii: BRAȘOV. Spital de campanie pentru pacienții COVID-19), unde deocamdată sunt 50 de paturi, dar ar putea fi suplimentată capacitatea până la 100. Din păcate, nu sunt condiții igienico-sanitare și nici nu există personal disponibil.
Și Sala Sporturilor din Brașov a fost desemnată, în urma unei întâlniri a autorităților brașovene la jumătatea lui aprilie, pentru a fi transformată în spital de campanie (detalii: BRAȘOV. Apeluri auzite, în sfârșit: Sala Sporturilor ar urma să devină „spital de campanie” ), aici însă nu s-a mișcat nimic, Primăria Brașov așteptând solicitarea din partea DSP.
Foto 1: UMFST
Foto 2: Instituția Prefectului Mureș
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.