Coronavirus

CORONAVIRUS. Raed Arafat: „Pandemia nu se va termina într-o săptămână. Va mai dura”. Despre campaniile de dezinformare…

 

Raed Arafat a precizat la Digi24 că numărul în continuă creştere al cazurilor de infectare cu noul coronavirus trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea.

„Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus. Problema este și în procente, și în cifre absolute. În cifre absolute, cu cât îți crește mai mult numărul cazurilor, cu cât numărul cazurilor care necesită îngrijiri medicale mai complexe crește, crește și impactul pe terapiile intensive. Și s-a văzut acest lucru. Suntem la 237 deja (de pacienți în terapie intensivă – n.r.), acum două-trei săptămâni eram la 100 și ceva. Deci, cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul. Și procentul e important și dacă vreți să o luăm așa, procentul acum două săptămâni era de 2 la sută, acum este de 4 la sută. Deci, totuși e o creștere. Tot trendul e crescător. Am ajuns până la 6 la sută când a scăzut numărul testelor, după care ne-am întors la 4 la sută. Deci, totuși, e o creștere a cifrei absolute, a cifrei totale, și este o creștere și a procentului comparativ cu acum două-trei săptămâni. În unele puncte suntem depășiți și ajungem să fim depășiți și mutăm bolnavii cu elicopterul și-i ducem de aici acolo, în alte puncte; nu avem medici care să lucreze, că nu mai sunt detașări, medicii s-au întors și lucrează acum pe cazurile elective, motiv pentru care sunt zone – cărora înainte le-am putut asigura anesteziști și medici de terapie intensivă – acum nu mai avem acest lucru și atunci sunt zone care nu mai pot păstra pacientul grav covid și trebuie să ne ceară mutarea lui, lucru pe care Centrul de comandă îl face permanent”, a spus Arafat.

El a vorbit şi despre unele capanii foarte bine regizate şi organizate şi a adăugat că pandemia nu se va încheia curând şi că oamenii trebuie să înveţe să trăiască în aceste condiţii.

„Vorbim de cei care au lansat niște campanii recent și care sunt cântăreți, am văzut, un om care se ocupă de modă și așa mai departe, și care fac niște campanii foarte bine aranjate, foarte bine regizate care țintesc o anumită categorie de populație. Acum, întrebarea mea, de ce? De ce acum? De ce fac acest lucru? Și vii și pui egalitate între mască și sclavie. Pui egalitate între portul măștii și supunerea la dorințele statului. Deci trebuie să te împuternicești, trebuie să îți scoți masca. Deci astfel de campanii ajung la tineri, tinerii poate, o parte dintre ei, le cred, le văd și le aplică. Oricine poate să meargă să se exprime să spună ce vrea, unde vrea. Problema noastră este, în final, ce rezultă de acolo. Și vrând, nevrând, revin, specialiștii trebuie să aibă un cuvânt mult mai serios decât persoane care vin cu idei care nu au absolut nicio bază științifică. Există foarte multe dezinformări. Am avut o întâlnire, o discuție cu mai multe țări, am fost într-o videoconferință, și chiar despre asta se discuta că durata acestei pandemii, e o pandemie, are o durată lungă. Este normal că oamenii se plictisesc, la început sunt speriați, încet încep să intre mesajele negative, mesajele de dezinformare, sunt unii care se joacă cu aceste mesaje din varii interese și atunci e clar că populația, la un moment caută alte explicații, caută alte persoane de la care să asculte pentru că ei spun că au crezut că se termină într-o săptămână, dar nu s-a terminat. Asta nu se va termina într-o săptămână, nici până la sfârșitul anului nu cred că se va termina. Este foarte greu să păstrezi populația focusată, interesată de subiectul ăsta continuu. Aici, va trebui să învețe populația încet-încet că un astfel de moment, în care suntem, este un moment unic, prin care n-a trecut nimeni decât acum 100 și ceva de ani și a fost tot foarte greu, cu foarte mare impact pe mapamond. Trebuie să învățăm că trebuie să conviețuim cu acest virus o perioadă mai lungă. Este posibil, putem să o facem, dar trebuie să respectăm aceste reguli de bază”, a punctat Arafat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button