CORONAVIRUS. „Multe din măsurile de urgență pe termen scurt vor deveni o normă de viață” – părerea unui prestigios istoric
Yuval Noah Harari (44 de ani) este un reputat istoric israelian, profesând la Universitatea Hebrew din Ierusalim. E considerat drept unul dintre cei mai mari gânditori ai lumii, având la activ mai multe lucrări științifice considerate a fi bestsellers.
Despre situația generată pe plan mondial de această pandemie declanșată de coronavirus, Yuval Noah Harari a scris un interesant articol, publicat în Financial Times, din care am spicuit următoarele:
„Omenirea se confruntă acum cu o criză globală. Poate cea mai mare criză a generației noastre. Deciziile pe care oamenii și guvernele le vor lua în următoarele săptămâni vor contura, probabil, lumea anilor următori. Ele vor contura nu doar sistemele noastre de sănătate, ci și economia, politica și cultura. Trebuie să acționăm rapid și decisiv. De asemenea, ar trebui să luăm în considerare consecințele pe termen lung ale acțiunilor noastre. Atunci când alegem între alternative, ar trebui să ne întrebăm nu numai cum să depășim amenințarea imediată, ci și în ce fel de lume vom locui odată ce trece furtuna. Da, furtuna va trece, omenirea va supraviețui, majoritatea dintre noi vom fi în viață – dar vom trăi într-o lume diferită.
Multe măsuri de urgență pe termen scurt vor deveni o normă de viață. Aceasta este natura situațiilor de urgență. Ele avansează rapid procesele istorice. Deciziile care în timp normal ar putea dura ani de deliberare sunt adoptate în câteva ore. Tehnologiile imature și chiar periculoase sunt puse în funcțiune, deoarece riscurile de a nu face nimic sunt mai mari. Țări întregi servesc de cobai în experimente sociale la scară largă. Ce se întâmplă când toată lumea lucrează de acasă și comunică doar la distanță? Ce se întâmplă când întregi școli și universități funcționează online? În timp normal, guvernele, întreprinderile și consiliile de învățământ nu ar fi niciodată de acord să efectueze astfel de experimente. Dar nu sunt vremuri normale.
În această perioadă de criză, ne confruntăm cu două alegeri deosebit de importante. Prima este între supravegherea totalitară și împuternicirea cetățenilor. A doua este între izolarea naționalistă și solidaritatea globală”.
ÎNTREGUL ARTICOL ÎL PUTEȚI CITI AICI: https://truestoryproject.ro/yuval-noah-harrari-lumea-dupa-coronavirus-furtuna-va-trece-dar-alegerile-pe-care-le-facem-acum-ar-putea-schimba-viitorul/
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.