CORONAVIRUS. Dr. Andreea Moldovan, ANALIZĂ PERTINENTĂ. Despre mortalitate, sistem medical, teamă…
Dr. Andreea Moldovan, directorul medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, este de părere că mortalitatea crescută în România, în al doilea val al pandemiei de coronavirus, are la bază mai mulţi factori.
Unul ar fi populaţia în vârstă, cu multe comorbidităţi, mai mult sau mai puţin tratate şi ţinute sub control. Apoi vin infecțiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat.
Dr. Andreea Moldovan a recunoscut, pentru Libertatea, că nu se face o raportare a infecţiilor nosocomiale separat pe cazurile de Covid-19: „A fost o perioadă când se raportau mai riguros infecţiile nosocomiale. Acum poate mai puţin”.
„Ca protocoale de terapie Covid-19, mergem pe ceea ce se merge la nivel internaţional. Bineînţeles că sunt condiţii mai precare în România, comparativ cu Olanda, de exemplu, de îngrijire, de dotare, de numărul de paturi disponibile. Este o diferenţă pe care o ştim cu toţii. La noi, sănătatea a fost subfinanţată constant. Nu ai cum să mergi performant cu o maşină veche, cârpită şi hârbuită. Este tot ceea ce am clădit cu toţii prin această subfinanţare”, a mai spus dr. Moldovan pentru sursa citată.
Chiar ieri am fost de gardă, au fost o mulţime de pacienţi pe care i-am văzut şi-mi spuneau că au simptome de o săptămână, de 8 zile, de 9 zile, şi nu au venit la spital. Oamenii se tem, amână sau nu conştientizează, nu recunosc o problemă. Dar este o prezentare tardivă. Multe din personalităţile de care am auzit cu toţii, care au decedat, inclusiv cadre medicale, au intrat în această categorie, de adresare tardivă la medic”, a completat dr. Moldovan.
Medicul infecționist crede că pandemia nu a scăpat încă de sub control în România, dar acest pericol este real şi dublat de suprapunerea epidemiei de coronavirus cu cea de gripă.
Printre soluţii, Andreea Moldovan a enumerat: mai multe controale şi acţiuni corective, unde regulile nu sunt aplicate; mutarea mai multor activităţi din învăţământ în online; o creştere a capacităţii de diagnostic.
Întregul articol din Libertatea îl puteți citi AICI: Ce spun medicii după ce Tătaru a cerut explicații pe decesele COVID-19: “Dacă România ar ajunge la cea mai mare mortalitate din Europa n-ar trebui să mire pe nimeni”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.