Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Teoretic, doar două școli rămân închise. Alte cinci așteaptă o decizie oficială

 

Noul ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, valabil începând de astăzi, decuplează şcoala şi de rata de vaccinare a personalului angajat în unitatea şcolară, şi de rata de infectare în localitate. Dar o leagă direct de gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților COVID-19 dintr-un judeţ.

Astfel, şcolile rămân deschise dacă gradul de ocupare la nivel judeţean a paturilor ATI este de cel mult 75%. Dacă acest prag este depăşit, şcolile intră în online, cursurile urmând a fi reluate în format fizic în momentul în care gradul de ocupare a paturilor scade sub 70%, se arată în ordinul comun al ministrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la noile reguli în şcoli.

Potrivit documentului, DSP-urile comunică pe site-urile proprii rata de ocupare a paturilor COVID-19 din spitale în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămâna întreagă.

Județul Brașov are 511 paturi, iar în acest moment 135 dintre ele sunt ocupate. Ar trebui să fie 384, pentru ca școlile să treacă în online.

Având în vedere cele de mai sus, este permisă, teoretic, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică în toate unităţile şcolare, dat fiind că încă nu a fost atins pragul de 75% de ocupare a paturilor ATI în niciun judeţ. Și cele cinci unități de învățământ la care s-au suspendat cursurile pe cele două criterii valabile până vineri – incidența în localitate și nevaccinarea personalului în proporție de cel puțin 60% – ar putea să reia cursurile fizic. Este vorba despre Liceul Sextil Pușcariu Bran, Grădinița cu program normal Șimon, Grădinița cu program normal Sohodol, Școala Gimnazială Sohodol și Grădinița cu Program Prelungit din orașul Ghimbav, a căror activitate didactică a fost suspendatp începând cu data de 11.01.2022.

Dar nici de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov, nici de la Inspectoratul Școlar nu a venit vreo decizie oficială, așa cum se aștepta toată lumea.

Criteriu nou și pentru suspendarea activității dintr-o clasă/grupă

Pe de altă parte, conform noului ordin comun ME/MS, la apariţia a trei cazuri de COVID-19, într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/ grupe, cursurile se vor desfăşura online pentru următoarele 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treilea caz.

Se păstrează regula conform cărei la data suspendării cursurilor în 50% dintre clasele sau grupele unei unităţi de învăţământ, aceasta va suspenda prezenţa fizică la nivelul întregii unităţi, pentru 10 zile.

În acest moment, în județul Brașov, pe acest criteriu, de luni, 10 ianuarie, conform deciziei CJSU Brașov, a intrat integral în online Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, pentru 10 zile. Aici, activitatea în 12 din cele 24 de clase a fost suspendată, ca urmare a faptului că 18 elevi şi un cadru didactic sunt cazuri confirmate de COVID-19. În online a trecut integral activitatea şi de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”, tot prin decizia CJSU Brașov, din 11 ianuarie, după ce au fost depistate cazuri de COVID-10 în 14 din cele 28 de clase,.

Măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenţa fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezenţa fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Carantinarea elevilor va fi diferențiată

Preşcolarii sau elevii care au interacţionat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinați, astfel: 10 zile cei nevaccinaţi sau care n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv 5 zile cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Aceştia vor continua cursurile în sistem online.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ /instituţiei conexe care va infonna DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ.

Citiți și:

CORONAVIRUS BRAȘOV. Alte patru școli în online, pe criteriul incidență mare, personal nevaccinat

CORONAVIRUS BRAȘOV. Și o grădiniță se închide de mâine, dar din motive de personal nevaccinat

BRAȘOV. Seminarul Teologic ar urma să-și suspende cursurile, din cauza nevaccinării

CORONAVIRUS BRAȘOV. 19 elevi infectați din 15 clase = colegiu național închis

COVID-19 BRAȘOV. Un alt colegiu național își suspendă cursurile / La Informatică sunt infectați 18 elevi și un profesor

CORONAVIRUS BRAȘOV. Un colegiu național se mută în online, altul are șase clase suspendate


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare