CORONAVIRUS BRAȘOV & ROMÂNIA. E sistemul de sănătate pregătit pentru o creștere majoră a cazurilor?!… „Exemplul” de la Mârzescu! / ANALIZA unui specialist OMS
„Multe din DSP-uri sunt depășite”, susține dr. Alexandru Rafila
Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, și-a expus punctul de vedere în contextul creșterii alarmante a numărului infectaților cu noul coronavirus (bilanțul de ieri, AICI: CORONAVIRUS. NOU RECORD de infectări în 24 de ore! Situația de la Brașov și din țară…).
„Ne aflăm pe un trend crescător în ultima săptămână. Deocamdată, nu avem nici un motiv să credem că acest trend se va opri. Este evident că se întâmplă în toată Europa o creștere. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă sistemul de sănătate din România este pregătit pentru o astfel de creștere a cazurilor. Am avut această vară la dispoziție și primul lucru care ar fi trebuit să constituie o preocupare era întărirea sistemului de sănătate publică. Se aștepta la nivelul Uniunii Europene ca în toamnă să avem o creștere a cazurilor, ceea ce s-a și întâmplat”, a declarat dr. Rafila.
Sigur, în lunile de vară, pregătirea alegerilor locale a avut prioritate, acum privindu-se spre… alegerile parlamentare programate pentru data de 6 decembrie.
Și, ca să dăm un singur exemplu de la Brașov despre preocuparea autorităților privind „întărirea” sistemului de sănătate publică, acum câteva săptămâni (poate și în prezent), pacienții de la Mârzescu (foto – arhivă), de la Oncologie și Hematologie, stăteau la coadă, săracii, pe hol, fără respectarea măsurilor de distanțare, să intre, să-și vizeze internarea sau intrarea în ambulator. Personalul medical, obosit și redus numeric, abia făcea față condițiilor și solicitărilor… Să nu mai vorbim, în numele reformei trâmbițate de Consiliul Județean, de mutarea Pneumoftiziologiei acolo, căci te îmbolnăvești de plămâni numai când cobori la subsol, să vezi, chipurile, garderoba.
În fine, dr. Alexandru Rafila a mai comentat referitor la situația Covid-19 din România: „Mă uit la un alt indicator, la incidența cumulată în ultimele 14 zile. Noi avem undeva la 130 de cazuri la 100 de mii de locuitori. În jurul datei de 1 iulie aveam 12-14 cazuri. Numărul de cazuri s-a mărit de 10 ori. Am avut o creștere lentă, dar constantă… În momentul de față, rata de transmitere este supraunitară. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat din cauza nerespectării regulilor. Au fost niște imagini în care erau multe persoane înghesuite la metrou. Masca face și ea ce poate. Distanțarea este mai importantă decât masca. Testarea masivă a oamenilor sănătoși nu rezolvă problema. Trebuie identificată persoana infectată și testate toate persoanele din jurul ei. Multe dintre directiile de sănătate sunt depășite”.
Dureros de adevărat…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.