CORONAVIRUS. BRAŞOV. Reacția Spitalului Județean, după acuzele aduse în cazul bătrânului decedat…
După anunţul primului deces cauzat de coronavirus la Braşov (detalii aici: CORONAVIRUS. BREAKING NEWS. Primul deces la BRAŞOV şi aici: CORONAVIRUS BRAŞOV. GCS, informaţii despre braşoveanul decedat. Alte decese anunţate), nepoata victimei a lansat acuzaţii grave la adresa Spitalului Judeţean Braşov (detalii aici: CORONAVIRUS BRAŞOV. Nepoata bătrânului decedat, ACUZAȚII GRAVE!).
În urmă cu puţin timp a venit şi reacţia oficială a spitalului.
„În legătură cu pacientul decedat în cadrul SCJUBv cu diagnosticele: cangrenă umedă extensivă, diabetică, haluce stâng, celulită extensivă antipicior stâng. Amputaţie gambă dreapta. By pass femuropopliteu drept. Diabet zaharat tip II dezechilibrat. Boală cardiacă ischemică cu insuficienţă mitrală grad II şi insuficienţă tricuspidiană gradul II. Accident trombo-embolic în antecedente. Bronhopneumonie bilaterală. Insuficienţă respiratorie acută cu testare covid pozitiv, menţionăm următoarele:
Este adevărat că în momentul internării nu prezenta simptomatologie respiratorie, de aceea a şi putut fi internat în secţie noncovid! După reechilibrare, tratament antibiotic şi de echilibrare cardio-pulmonară, investigaţii specifice, a fost operat în data de 03.04.2020, când s-a planificat amputaţie haluce. Evoluţia postoperatorie favorabilă dpdv chirurgical, însă în ziua a 2-a postoperator a început să dezvolte simptomatologie pulmonară, motiv pentru care a fost consultat multi-disciplinar şi tratat corespunzător! Medicul curant a cerut testarea acestuia pentru Covid. Cu toate acestea starea bolnavului s-a degradat treptat, instalându-se insuficienţa respiratorie, bolnavul fiind transerat în ATI, în data de 07.04.2020, unde s-a recoltat proba ptr Covid şi a fost intubat! Evoluţia a fost în continuare gravă, survenind decesul în ziua de miercuri 08.04.2020. De menţionat că rezultatul venind pozitiv s-a declanşat rapid ancheta epidemiologică de către DSP! Logic, doctorului Maier, medic curant, care a fost permanent în legătură cu pacientul, i s-a impus izolarea la domiciliu până la aflarea rezultatului testării! La fel ca şi personalului din ATI care a interacţionat direct cu pacientul!
Este ştiut că perioada de incubaţie a infecţiei cu coronavirus este de până la 14 zile iar de la infecţie până la apariţia simptomelor trec între 5-7 zile! Este foarte clar că acest pacient a venit infectat în spital, iar cine ar trebui să-şi pună probleme sunt cadrele medicale care l-au îngrijit!!! Ancheta epidemiologică făcută de DSP va determina toate persoanele care au venit în contact cu bolnavul şi va trasa măsurile corecte ce vor trebui luate!
A acuza personalul medical care îşi face datoria în aceste condiţii de pandemie este imoral şi nedeontologic! Nici un cadru medical din SCJUBraşov nu a fost infectat până la această dată cu toate că toţi ne expunem zilnic!!! Dar datorită măsurilor de protecţie individuală şi a responsabilităţii cu care lucrăm, am reuşit să prevenim acest lucru!!!
Un bolnav, purtător și asimptomatic la început, poate fără link epidemiologic dar care a contractat virusul comunitar, poate da peste cap un întreg serviciu medical!!! De aceea se impune o anchetă epidemiologică strictă și izolarea la domiciliu a personalului medical de contact, până la aflarea rezultatelor testării! În urma acestui incident, noi am fost obligați să testăm de urgență aproximativ 50 de cadre medicale și să reorganizăm serviciul pe secțiile de unde acestea provin!
Pentru confirmarea primului test am mai recoltat un test și de la pacientul decedat!
Cu toate acestea, serviciul medical din cadrul SCJUBv se desfășoară în condiții normale și având în vedere transmiterea comunitară a virusului, considerăm orice bolnav ce se prezintă la UPU ca și potențial infectat!”, se arată în comunicatul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.