Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Libertate mai mare, pentru nevaccinați, după noile… restricții

 

De astăzi, au intrat în vigoare noile restricții, menite, teoretic, să prevină și să combată pandemia, aprobate de Executiv prin H.G. nr. 1130 din 22 octombrie, vineri, zi în care documentul a și fost publicat în Monitorul Oficial. Ca urmare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov s-a reunit duminică, 24 octombrie, pentru a constata incidenţa în toate localităţile din judeţul nostru, dar şi pentru a dispune aplicarea prevederilor aprobate la nivel național.
Măsurile dispuse de CJSU sunt valabile timp de 14 zile, situaţia epidemiologică în toate cele 58 de localităţi din judeţul Braşov urmând a fi reevaluată în 7 noiembrie.

Pe de altă parte, măsurile dispuse sunt valabile timp de 30 de zile, iar constatarea incidenței a devenit inutilă, întrucât acestea se aplică, indiferent de rata de infectare. „Art. 3. În unitățile administrativ-teritoriale din județul Brașov, măsurile prevăzute la art.2 se vor aplica indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile”, scrie în Hotărârea CJSU nr. 215.

Astfel, municipiul Brașov are parte de relaxare mai mare pentru nevaccinați, la fel ca Predea, Bran, Codlea, Zărnești Făgăraș, Rupea, Zărnești, Sânpetru, Ghimbav, Bod, Hălchiu, Hărman ș.a. Dacă duminică (la fel ca în ultimele două săptămâni), aceștia au putut circula doar până la ora 20.00, dat fiind „scenariul mov”, pentru incidențe de peste 7.5/1000, de astăzi, ei au libertate de mișcare până la ora 22.
Până acum, și în localităţile cu incidenţă cuprinsă între 6 şi 7,5 cazuri la mie, restricţiile de circulaţie se aplicau în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20.00 şi 05.00. Acum, conform HG 1130, de astăzi, timp de 30 de zile. în toate zilele săptămânii, între orele 22.00 şi 5.00, este interzisă circulaţia persoanelor. Fac excepţie cele vaccinate sau trecute prin boală (care au „certificat COVID”), dar şi cele care ies din casă pentru un motiv bine întemeiat şi îşi justifică deplasarea prin adeverinţă de la angajator, legitimaţie de serviciu sau declaraţie pe proprie răspundere.
Dacă pe unii îi avantajează schimbarea, cei din localitățile cu incidență foarte mică sunt restricționați inutil. De astăzi, și în comuna Drăguş, unde incidenţa este 0 la mie, dar și la Augustin, Vama Buzăului și alte câteva comune cu rata de incidență sub 2 sau sub la mie, se vor aplica aceleaşi reguli ca la Sânpetru, unde rata de infectare a ajuns azi la 15,67 la mie.

În instituţii publice, doar cu certificat COVID 

Conform hotărârii de Guvern, accesul tuturor persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public va fi permis doar celor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligaţia de a verifica la intrarea în locaţie, prin intermediul certificatului digital. Aceleaşi reguli de acces vor fi valabile si pentru operatorii economici care funcţionează în clădiri de birouri private în care îşi desfăşoară activitatea cel puţin 50 de persoane simultan.
Derogare de la această regulă o au avocaţii, al căror acces este permis pentru exercitarea activităţilor.
Pentru situaţiile speciale, cum este, de exemplu, eliberarea certificatelor de deces sau a altor documente urgente, instituţiile vor trebui să găsească soluţii pentru a le preda documentele şi persoanelor care nu au „certificat COVID” sau nu sunt testaţi. Printre soluții se pot amenaja spaţii în aer liber, se pot elibera documentele la geamuri sau în sistem online. O variantă ar fi şi organizarea unui sistem de testare rapidă
Soluţii vor trebui să găsească primăriile şi pentru relaţia cu cetăţenii care vin pentru a depune diferite dosare, cum ar fi cele pentru ajutoarele de încălzire. 

Magazinele se închid mai repede

Dacă perioada de circulație a fost extinsă, potrivit noilor prevederi, în toate localităţile, magazinele, restaurantele, cafenelele se vor închide de la ora 21.00. Excepţie fac benzinăriile, farmaciile non-stop sau operatorii care livrează la domiciliu. În schimb, barurile, cluburi şi discotecile nu vor putea funcţiona. În afara acestei perioadei,  certificatul COVID este obligatoriu pentru accesul şi în unităţile de alimentaţie publică, la spectacole, în restaurante, în sălile de fitnes, în sălile de jocuri de noroc.
„Certificatul verde” e necesar pentru activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.    

Lăcașurile de cult sunt exceptate

„Certificatul COVID” nu va fi obligatoriu în lăcașuri de cult şi la reuniunile religioase.
Decizia a fost explicată de şeful DSU, Raed Arafat, care a menţionat că „s-a discutat şi s-a hotărât că pentru această activitate este una esenţială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”.
Potrivit acestuia, decizia potrivit căreia „certificatul COVID” să nu fie obligatoriu pentru participarea la slujbe şi la alte reuniuni religioase a fost luată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu unanimitate de voturi.
 
Fără evenimente private și publice

Conform deciziei Guvernului, organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private, precum nunţile, botezurile, dar şi a conferinţelor, workshop-urilor, concertelor şi spectacolele în aer liber sunt interzise. Totodată, competiţiile sportive se vor desfăşura din nou fără spectatori.
În schimb, este permisă oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maximum 8 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maximum 20 de persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button