CORONAVIRUS. ACORDUL MAI-BOR, contestat. Poziţia lui Marcel Vela
Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunţat aseară că MAI a semnat un acord cu BOR pentru perioada sărbătorilor pascale. Acordul a stârnit un adevărat scandal, întrucât în plină pandemie de coronavirus, când preşedintele a emis un decret pentru prelungirea stării de urgenţă şi toţi specialiştii spun că este obligatoriu să continue izolarea, pactul contravine recomandărilor de distanţare socială.
Acordul integral semnat de Patriarh și ministrul de Interne:
1. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
2. În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserică (numele lăcaşului de cult) din zona de rezidenţă a persoanei respective.
3. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri şi Poliţie Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.
4. Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
5. Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 şi 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi.
6. Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00.
7. Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
8. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
9. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.
10. Echipajele care acţionează în posturile fixe şi cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.
11. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.
Antena 3 a anunţat chiar că ar exista un scandal între președintele Klaus Iohannis și ministrul Marcel Vela.
„În primul rând, aș dori să repet ceea ce spun de prin 8 martie, să luați informații doar din surse oficiale, nu din zvonuri, care acum, pe acestă epidemie și situație delicată, se urcă pe valul electoral politic ca să creeze tot felul de diversiuni în rândul guvernanților. Întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema e legată de starea de urgență, chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că îl anunț pe primul ministru și pe președinte. Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru. Ortodocșii trebuie să facă cum spune domnul președinte. Să stea acasă, să nu meargă la biserică, să nu invite la masă pe nimeni, să nu meargă în vizită și să nu meargă după lumină. Dacă nu luam această decizie, vă spun că erau oameni care nu înțelegeau și sâmbătă erau bisericile pline. Se împrăștia virusul și trebuia să intervenim pentru a respecta legea și puneam Jandarmeria și Poliția în situația neplăcută ca știre internațională luată de toate televiziunile că la biserca x din satul y, Jandarmeria a oprit lumea să se ducă la biserică. Nu am luat această decizie pentru că n-am avut ce să fac ieri după-amiază”, a spus ministrul de Interne la Antena 3.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a precizat la Digi 24: „Discutăm foarte des când se iau aceste măsuri, eu cel puțin am militat pentru continuarea izolării, pentru menținerea distanțării. Domnul președinte Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus. Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă. O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar. Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.
USR a reacţionat pe Facebook: „Tradițiile sunt importante pentru fiecare popor. Din acest punct de vedere, preocuparea pentru respectarea lor este legitimă. Paștele a fost și va fi întotdeauna o sărbătoare esențială pentru un popor majoritar creștin.
Însă implicarea cadrelor Ministerului de Interne într-un efort național care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanțarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanțele militare emise până acum o considerăm inoportună și imprudentă.
Semnalul pe care ministrul de interne Marcel Vela l-a transmis este unul generator de confuzie în rândul populației care, pe bună dreptate, se va întreba când vorbesc autoritățile serios. Atunci când insistă pentru distanțare socială sau atunci când crează excepții.
Riscurile, mai ales pentru localitățile cu o densitate mare a populației, sunt importante și ministrul Vela ar fi trebuit să le ia în serios, pentru binele nostru, al tuturor.
Spunem aceste lucruri știind că speranța e de fapt sădită în fiecare dintre noi și conștienți fiind că doar împreună, responsabili, putem să depășim această criză”.
„Se va lua o hotărâre și se va comunica după terminarea ședinței. Nu cred că acordul se va anula, dar probabil se vor lua măsuri suplimentare pentru a fi siguri că nu se răspândește coronavirusul. Vom vedea la sfârșitul ședinței. Orice lucru trebuie discutat. Ministrul Sănătății a spus că e bine să privim mai profund și să vedem ce măsuri luăm. Nu a spus ministrul Sănătății că nu este de acord cu această măsură, ci că trebuie văzut ce măsuri suplimentare trebuie luate. Trebuie găsită o soluție pentru a preveni riscul de îmbolnăvire și atunci măsurile trebuie să fie foarte drastice. Se va lua o hotărâre și se va comunica după terminarea ședinței. Dacă nu se găsește o soluție, e posibil să se anuleze, de ce nu?”, a spus la Antena 3 deputatul PNL Virgil Guran.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.