Coronavirus

BRAȘOV. Spitalul Județean rămâne doar pentru urgențe medico-chirurgicale

  • afis-spital.jpeg
 

Problema deja cunoscută, a lipsei acute de personal specializat (detalii: BRAȘOV. Angajările, O MARE PROBLEMĂ la Spitalul Județean!), în special pe ATI, dublată de numărul în creștere de cazuri SARS-CoV-2, determină conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) să ia măsuri de restricționare a accesului pacienților cronici, adică a internărilor programate, fiind admise doar urgențele medico-chirurgicale prin UPU. „Datorită (din cauza – nota red.) numărului mare de cazuri de Covid-19 şi a numărului mare de persoane aflate în concedii medicale şi având în vedere că SCJU trebuie să asigure asistenţa medicală de urgenţă pentru populaţia judeţului Braşov şi judeţele limitrofe, începând cu 13.13.2020, în SCJU Braşov se vor interna doar urgenţele medico-chirurgicale, prin UPU”,  potrivit unui anunţ al conducerii SCJU, cu circuit închis, publicat de brasovmetropolitan (foto 2).

SCJU Braşov, care nu este spital COVID, are 19 locuri (câte unul în salon) pentru suspiciuni de infectare în Pavilionul Tractorul, iar alte 12 sunt în pavilionul central. În unitatea modulară ATI Covid (secția exterioară, aflată în curtea staționarului central) sunt 16 locuri de terapie intensivă şi 12 terapie intermediară. „În momentul ocupării locurilor dedicate suspiciunilor, se va anunţa UPU pentru a trimite urgenţele în alte spitale. Prioritate vor avea urgenţele majore care trebuie internate în SCJU Braşov. În continuare, cazurile Covid pozitive sunt transferate în spitale dedicate cazurilor pozitive. Dacă acest lucru nu este posibil, pacienţii Covid pozitivi vor fi vizaţi în sectoarele suspiciuni, în saloane izolate sau în situaţii deosebite, pe secţii în saloane izolate”, se mai arată în anunţul amintit.

Și la UPU este aglomerație

Oricum, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) este copleşită de numărul tot mai mare de bolnavi. „Mulţi prezintă simptomatologie respiratorie, fapt care îi obligă pe medici să-i considere suspecţi de COVID şi, până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, să-i trateze în condiţii speciale, ceea ce pune o presiune suplimentară pe resursele materiale şi umane ale spitalului”, a explicat dr. Călin Cobelschi, managerul SCJU, în timpul vizitei pe care președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a făcut-o ieri la spital. Cele 31 de locuri pentru persoanele suspecte de infectare cu COVID sunt insuficiente, în condiţiile în care zilnic la UPU se prezintă 80-120 de pacienţi potenţial infectaţi, a subliniat dr. Cobelschi.

De altfel, creșterea numărului de cazuri grave de persoane infectate cu noul coronavirus care ajung la Terapia Intensivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și numărul redus de angajați sunt principalele probleme prezentate ieri președintelui CJ. „În acest moment personalul medical este insuficient și a ajuns aproape de pragul epuizării”, spune dr. Cobelschi.

Personalul specializat ATI e la jumătate din necesar

În privinţa necesarului de medici, asistente şi infirmiere de terapie intensivă, dr. Cobelschi a reiterat că SCJU Braşov trebuie să asigure în egală măsură personalul pentru terapia intensivă COVID – cu 28 de paturi, şi cea non-COVID – cu 20 de paturi în cadrul staționarului central şi cu 10 paturi la Staţionarul Mârzescu. „Avem o nevoie acută de personal. Ne-ar trebui minimum 35 de medici anestezişti pentru a asigura cele trei ture atât în secţiile de terapie intensivă, cât şi în sălile de operaţii, în schimb noi avem 14 medici. La personalul mediu, situaţia este similară. Ar trebui să avem peste 100 de asistente, însă avem 58. La infirmiere, ne-ar trebui cam 50 de angajate pe tură şi avem doar 17, iar la brancardieri, conform normării, ar fi nevoie de 10, iar în momentul de faţă dispunem de 4. Practic, suntem la jumătate din punctul de vedere al necesarului de personal de ATI”, explicat Cobelschi.

Se formează greu, pleacă repede

De altfel, unitatea modulară de ATI COVID-19 din curtea spitalului a început să funcţioneze treptat tocmai din cauza lipsei de personal. „Am căutat şi căutăm în continuare personal calificat. Angajările se fac rapid, însă formarea unui om durează. Ba mai mult, impactul noilor angajaţi cu locul de muncă a fost atât de puternic, încât majoritatea acestora au renunţat şi au plecat. Astfel, din 35 de asistente de ATI angajate în 3 septembrie, am rămas cu 12. Astăzi (nota red. – marți) am făcut din nou angajări, am avut scoase la concurs 24 de posturi, să vedem cum se vor acomoda cadrele nou-venite”, a precizat managerul spitaluliui.

SCJU are mai multe focare Covid 19, în câteva secţii, asta însemnând că sunt angajați infectați, care sunt în concediu medical, dar și pacienți.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button