Coronavirus

BRAȘOV. Și Spitalul de Pneumoftiziologie va avea compartiment ATI

 

Devenit, din a doua jumătate a lunii martie, unitate-suport COVID-19, fiind internați aici de la pacienți asimptomatici la cei cu manifestări grave, Spitalul de Pneumoftiziologie din Braşov va avea și un compartiment de Terapie Intensivă cu 10 paturi. De fapt, managerul spitalului, dr. Dan Moraru, era optimist la momentul videoconferinței de presă (25 martie) de la Consiliul Județean, estimând că secția ATI va fi funcțională în 3 săptămâni, „în funcție și de disponibilitatea furnizorilor de echipamente medicale specifice”. Deocamdată, amenajarea Pavilionului nr. 3, care avea 19 locuri, unde va funcţiona compartimentul, a fost finalizată. Lucrările, de amenajare la interior și exterior, au costat aproape 120.000 de lei, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Braşov. Tot de la bugetul județean au venit și cei 160.000 de lei pentru cele 10 paturi speciale. Însă aceleași probleme cu disponibilitatea furnizorilor pentru  livrarea echipamentelor ar putea face ca și noul termen pe care și-l propune, de circa cinci săptămâni, să nu fie atins.

Am lansat şi comenzile pentru cele 10 ventilatoare, dar şi pentru injectomate şi sper ca acestea să ajungă până la finalul lunii mai”, a spus managerul spitalului.

Marea problemă: deficitul de medici și asistenți specializați în Terapie Intensivă

După cum se știe, și Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie (SPCN) va avea o secție ATI, dar pe lângă dotarea adecvată, care e în curs de rezolvare, managerii trebuie să găsească personal de specialitate. La Pneumo ar fi nevoie de doi medici ATI, de aproximativ 10 asistenți, dar şi de infirmiere şi îngrijitoare. „Infirmierele şi îngrijitoarele pot fi găsite destul de uşor, pentru că nu sunt posturi înalt calificate. Problema este cu medicii şi asistentele”, a precizat Dan Moraru.
La SPCN ar urma să fie 11 paturi ATI, iar pentru asta, potrivit dr. Nicușor Bîgiu, este nevoie de patru medici și opt asistenți, specializați în Terapie Intensivă, și opt infirmiere.

„Avem patru oferte de medici, sper să rezolvăm cât de curând. Măcar patru gărzi să putem asigura, când vin toate echipamentele. Pentru 3 dintre cele 11 paturi există deja dotarea fizică necesară, dar din împrumut de la alte spitale și deocamdată nu sunt funcționale. Cazurile care se agravează și au nevoie de terapie intensivă sunt transferate la secția ATI COVID-19 de la Județean. Au fost doi pacienți până acum”, a explicat managerul de la Neuropsihiatrie.

De aceea, colegul său, dr. Dan Moraru, consideră că o soluţie ar fi ca la nivelul Braşovului să existe o echipă unică, un corp de cadre medicale specializate ATI  care să gestioneze toate secțiile și compartimentele de ATI COVID-19.

Citiți și:

CORONAVIRUS BRAȘOV. Secție de Terapie Intensivă și la…

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button