BRAȘOV. Raed Arafat vine pe șantierul modularului ATI COVID din curtea Județeanului
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea (video), a purtat zilele acestea discuţii cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, pe tema dotării spitalului modular ATI destinat bolnavilor de COVID, pe care administraţia judeţeană îl construieşte în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Preşedintele CJ a primit asigurări că Guvernul va sprijini acest proiect prin alocarea aparaturii şi echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă din cadrul viitorului spital modular. Este vorba despre ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate şi toate celelalte aparate fără de care secţia de terapie intensivă nu poate funcţiona, echipamente greu de găsit pe piaţă în această perioadă dificilă de criză sanitară, dar şi extrem de costisitoare. Practic, dotarea unui singur pat de ATI costă 70 de mii de euro, astfel că pentru spitalul modular braşovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro.
Totodată, secretarul de stat Raed Arafat şi-a exprimat intenţia de la veni la Braşov, în cursul zilei de joi, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrărilor şi a evalua atât necesităţile concrete de dotări, cât şi găsirea unei soluţii în privinţa alocării de personal medical specializat care să deservească cele 28 de paturi ATI.
„Suntem printre puţinele administraţii publice din România care ne-am asumat demersul de a finanţa şi construi un spital modular de ATI destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Le mulţumim şi pe această cale partenerilor noştri, Fundaţia Hera şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, care ne-au pus la dispoziţie cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Avem încredere că până la sfârşitul lunii vom putea da în funcţiune această secţie de terapie intensivă extrem de necesară pacienţilor care se luptă cu forme grave de boală. Termenul de finalizare a construcţiei este 21 august. De asemenea, sperăm să găsim specialiştii care să lucreze în spitalul modular, ştiut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare şi 3 brancardieri”, spune preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea (video).
„Acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical braşovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privinţa disponibilităţii paturilor ATI la nivelul judeţului Braşov. După ce vom depăşi această criză sanitară, funcţionalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcţie de necesităţile noastre. Sperăm ca după 21 august, graţie sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcţional”, afirmă managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi (video).
De menţionat este faptul că pe lângă demersurile realizate la guvern pentru dotarea spitalului modular, administraţia judeţeană pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene.
Construcţia spitalului modular – ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean, care a alocat cu această destinaţie 11.976.260 lei.
Fundația HERA Brașov este inițiatoarea, împreună cu Asociația Dăruiește Viață (care construiește spitalul oncologic pentru copii și a realizat spitalul modular de la Spitalul Elias), și a pus la dispoziția CJ Brașov și Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu titlu gratuit, proiectul spitalului modular.
Citiți și:
BRAȘOV. Reclamație administrativă pentru lipsa spitalului modular ATI COVID-19
BRAȘOV. Ce se mai întâmplă cu Spitalul Modular?!…
BRAȘOV. Mai rar așa ceva: date precise de finalizare a UPU și a spitalului modular
BRAȘOV. Spitalul modular va fi aproape de două ori mai scump. Va avea și morgă
BRAȘOV. Cum va arăta spitalul modular din curtea Județeanului. 18 arbori vor fi sacrificați
BRAȘOV. Spitalul modular din curtea Județeanului, în impas „ecologic”
COVID-19 BRAȘOV. Pacienții în stare gravă vor fi tratați (și) într-un spital modular
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.