Coronavirus
BRAȘOV. Primarul Coliban, despre CARANTINARE…
Allen Coliban, primarul Brașovului, a ținut să aducă, pe contul său de Facebook, o serie precizări în urma discuției avute cu dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe tema înmulțirii cazurilor de coronavirus și a situației pandemice delicate în care se află municipiul nostru – vezi datele transmise de DSP ieri:
Întrucât mulți locuitori sunt îngrijorați de faptul că orașul Brașov ar putea intra în carantină, Allen Coliban a ținut să clarifice situația:
„Ce este în fapt carantina?
Este o situație prin care am trecut cu toții nu de mult. Cuvântul este unul dur, iar lipsa de informație poate duce la o anumită stare de panică în rândul cetățenilor. În fapt, carantina înseamnă o serie de măsuri luate de la nivel central pentru a reduce numărul infectărilor din localitate. Aceste măsuri sunt pe cât de frustrante pentru populație și dăunătoare unor sectoare ale economiei, pe atât de necesare când evoluția pandemică o impune. Pachetul de măsuri este decis de Comitetul Județean al Situațiilor de Urgență.
Cum se decide carantinarea unei localități?
Decizia se bazează pe indicatori obiectivi, și anume de testare și de raportare. Acești indicatori pot fi viciați de la județ la județ, de la localitate la localitate, de factori cum ar fi interesul politic de a menține fals incidența scăzută, capacitatea fizică de testare, calitatea raportării informațiilor preluate în urma testărilor etc.
Decizia se ia pe baza unei analize de risc efectuate de Direcția de Sănătate Publică Județeană, urmată de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Factorul decizional de la nivel local este Comitetul Județean al Situațiilor de Urgență (CJSU). CJSU se constituie la nivelul fiecărui județ prin ordin al Prefectului și este o structură sub conducerea Prefectului județului. Hotărârea este avizată de Institutul Național de Sănătate Publică și este examinată de Departamentul pentru Situații de Urgențe care și emite instituirea măsurii de carantinare.
Când se poate decide o astfel de situație?
Carantinarea este luată în calcul doar în momentul în care incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 ajunge să fie mai mare de 6 la mia de locuitori, fără a fi prevăzut un termen limită la care trebuie dispusă această măsură.
Ce măsuri pot fi impuse?
Decizia asupra pachetului de măsuri ce pot însoți carantinarea unei localități se bazează pe analiza datelor raportate și poate varia de la completarea declarației pe proprie răspundere în momentul în care ieșim din casă pentru deplasări cu un obiectiv bine determinat, până la aplicarea altor restricții sau suspendarea anumitor activități.
În ce situație este Brașovul?
În momentul în care scriu aceste rânduri, incidența infectărilor este de 6,4 la mia de locuitori, prima dată fiind observată incidența de 6 sau peste 6 la mie în data de 16 martie. Școlile și grădinițele au fost închise la 48 de ore după, prin respectarea Ordinului de Ministru din 04 februarie 2021.
Va intra Brașovul în carantină?
Nu știm. Nu există un răspuns definitiv acum și cu siguranță eu mi-aș dori ca acest lucru să nu se întâmple. Răspunsul va fi dat de acei indicatori de care vorbeam mai sus. Dacă numărul infectărilor va scădea, atunci cu siguranță Brașovul nu va intra în carantină, în schimb dacă acest număr va continua să crească, singura opțiune pentru limitarea creșterii numărului de cazuri va presupune să se impună anumite măsuri mai dure de restricționare.
De ce nu reducem numărul de testări?
Am văzut și astfel de comentarii în spațiul public, prin care se cere să se reducă numărul de testări și astfel incidența raportată să scadă. Pare că cei care sunt responsabili și testează mai mult și corect ajung să fie pedepsiți, în schimb cei care testează foarte puțin, cum sunt multe județe din România, par a fi recompensați. Cu toate acestea, încurajez continuarea testării într-un număr cât mai mare, înțelegând frustrările generate, pentru că asta înseamnă responsabilitate față de interesul și sănătatea publică. Prin testare insuficientă ne furăm singuri căciula, iar aici este vorba de vieți omenești.
Ce măsuri s-au luat și ce măsuri se pot lua pentru a amâna sau chiar anula starea de carantină?
În Brașov ne-am concentrat pe programul de vaccinare, pentru a pune la dispoziție logistica și personalul necesar centrelor de vaccinare. În acest moment acestea funcționează la capacitate maximă, fiind limitate doar de numărul de doze de vaccin primite.
Numărul deceselor cauzate de pandemie este în creștere, iar numărul de paturi ATI este insuficient. Sistemul de sănătate este supus unui stres continuu de peste un an de zile. Medicii și asistentele din spitalele Brașovului au muncit mult peste ceea ce ar fi uman acceptabil în condiții normale. Și-au asumant această misiune înfiorător de grea, tocmai pentru că trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, cu care nu ne-am mai confruntat. Este nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru a reduce stresul de pe sistemul medical, iar o posibilă carantină nu trebuie văzută ca un bau-bau, ci ca o măsură necesară pentru a limita numărul de cazuri de infectare și astfel numărul deceselor.
Nimeni nu își dorește această situație și sunt sigur ca suntem cu toții nerăbdători să trecem cât mai repede peste pandemie si să ne intoarcem la viața noastra de dinainte. Evoluția pandemiei în Europa în aceste momente ne arată că în lupta cu acest virus nu există soluții unice, care să se potrivească oricărei situații sau moment. Evaluăm, adaptăm, NE adaptăm, încercăm să traversăm această perioadă cu cat mai puține pierderi (de vieți si economice, deopotrivă).
Recomand în continuare să purtați masca, să păstrați distanțarea socială și să vă spălați pe mâini cât mai des și evident, să vă vaccinați. Toate aceste recomandări le fac cu gândul la sănătatea dumneavoastră și a celor dragi vouă.
Cu toții ne dorim să avem sărbători pascale liniștite și o vară cât mai puțin restricționată de pandemie”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.