BRAȘOV. Nici un pat de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19. Bolnavul intubat e internat neoficial
La solicitarea presei brașovene, conducerea Consiliului Județean Brașov a oferit date privind situația asigurării serviciilor de terapie intensivă (paturi, echipamente, personal de specialitate) în cele șase spitale din municipiul Brașov, adică doar cele care se află în subordinea CJ. „La nivelul Județului Brașov există unități sanitare publice și private care au în structura organizatorică paturi de terapie intensivă. Informația privind repartizarea acestor paturi de terapie intensivă (TI) pe unitățile sanitare din județul Brașov care nu sunt în subordinea Consiliului Județean Brașov o poate oferi DSP Brașov. Cu privire la activitatea medicală desfășurată în unitățile sanitare din județul Brașov, precizăm faptul că potrivit legii, Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov, serviciu public deconcentrat al Ministerului Sănătății, organizează, coordonează și participă la activitatea medicală în caz de epidemii, iar la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov există o hotărâre prin care Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov este desemnat ca unic comunicator pe perioada epidemiei cu noul coronavirus”, precizează Adrian Veștea, președintele CJ. Celelalte spitale din județ sunt în subordinea consiliilor locale (mai puțin CL Brașov).
Paturile de ATI COVID de la Județean nu au avizul DSP
În ceea ce privește paturile de terapie intensivă existente în spitalele publice din subordinea Consiliului Județean Brașov, președintele CJ că precizează numărul total aprobat de Ministerul Sănătății pentru județul Brașov, în baza structurilor aprobate și avizate pentru spitalele publice din subordinea CJ Braşov, este următoarea:
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov
Pavilionul Central Secția Clinică ATI – 20 paturi non-COVID; Pavilionul Central Comp TI Coronarieni – 15 paturi non-COVID; Pavilionul Tractorul Compartiment ATI Urologie – 5 paturi non-COVID; Pavilionul Mârzescu Compartiment ATI ORL Oftalmologie – 5 paturi non-COVID. Numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI este 16.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, spital care, potrivit Planului Alb aprobat de Ministrul Sănătăţii în 20 martie 2020, este destinat urgenţelor non-COVID, a fost creat la parterul Pavilionului Central un spaţiu complet izolat de restul spitalului, dotat cu un număr de 10 paturi de terapie intensivă, complet echipate. Potrivit Decretului nr. 195/2020, modificările de structură organizatorică sunt avizate de direcțiile de sănătate publică. Până la această dată, unitatea sanitară nu a primit avizul DSP Brașov.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, non-COVID
Secția Clinică ATI – 20 paturi, din care TI neonatologie – 5 paturi; Compartiment Terapie Acută -10 paturi; iar numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI: 5.
Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Brașov, non-COVID
secţie de ATI cu 20 paturi, din care 3 paturi de terapie intensivă T2P; a fost transmisă spre avizare la Ministerul Sănătății. Numărul posturilor ocupate cu medici specialitatea ATI: 7.
* La Pneumoftiziologie și Infecțioase se vor înființa
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov, se vor înfiinţa 8 paturi de terapie intensivă. Dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor de terapie intensivă se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov. Există în structura organizatorică avizată și aprobată 6 paturi de terapie acută. Unitatea sanitară a transmis și către Ministerul Sănătății solicitarea de alocare de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea celor 8 paturi de terapie intensivă. Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov
Se vo înființa 10 paturi terapie intensivă. Amenajarea și dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov. Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă. Unitatea sanitară a transmis și către Ministerul Sănătății o solicitare de alocare de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea celor 10 paturi de terapie intensivă.
Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov
Se vor înființa 11 paturi de terapie intensivă; dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov. Există în structura organizatorică avizată și aprobată 10 paturi de terapie acută. Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă.
* Probleme cu lipsa de personal și achiziția de echipamente
Referitor la amenajarea şi dotarea acestor paturi, Adrian Veștea precizează că sumele se alocă din bugetul Consiliului Judeţean. Amenajarea spaţiului este demarată deja la Spitalul de Pneumoftiziologie. Celelalte două unităţi au amenajat spaţiul, iar livrarea echipamentelor şi aparaturii medicale depinde de stocul produselor la furnizori. Referitor la resursele umane, conform Ordinului nr. 1500/2009, pentru 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal medico-sanitar specializat care să desfășoare activitate medicală într-o secție de ATI este de: 18 medici, specialitate ATI, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/ îngrijitoare, 3 brancardieri
Pe perioada stării de urgență, detașarea personalului de specialitate din unitățile sanitare publice se realizează la propunerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov prin Ordin al Prefectului Județului Brașov.
* Spital modular pentru terapie intensivă la Județean
Consiliul Județean Brașov analizează în prezent toate variantele fezabile pentru eficientizarea activității medicale în secțiile de ATI, în contextul epidemiei cu noul coronavirus.
În acest sens, se are în vedere inclusiv construirea unui spital modular în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov care să cuprindă exclusiv aproximativ 30 paturi de terapie intensivă, unde să fie concentrate toate resursele umane specializate în terapie intensivă necesare depășirii crizei pandemice.
Acest lucru ar permite construcția noii unităţi într-un timp foarte scurt, la costuri reduse.
În situația în care acest proiect va fi demarat, Consiliul Judeţean Brașov a identificat resursele financiare pentru finanțarea acestui proiect.
Principala provocare la acest moment o reprezintă identificarea furnizorilor care să poată livra în cel mai scurt timp echipamentele și aparatura medicală necesară funcționării acestui spital modular cu paturi de terapie intensivă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.