Coronavirus

BRAȘOV. DEZVĂLUIRI. Calvarul descris de un pacient depistat pozitiv cu noul coronavirus – „Așa e legea!”

 
Un pacient depistat pozitiv la testul pentru Covid-19 și internat la Spitalul TBC de la Stejeriș ne-a făcut destăinuiri despre coșmarul prin care trece în această perioadă, a „așa-numitei” epidemii, după cum a specificat, rugându-ne să le publicăm, ca un strigăt al unei persoane realmente disperate, captivă „într-un sistem abuziv și aberant”, bineînțeles cu asigurarea confdențalității. 
 
Teste și… teste
 
Așadar, „în cursul săptămânii trecute am prezentat un scurt episod febril, în urma căruia am apelat medicul de familie pentru recomandări. Mi s-a indicat prezint la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov pentru un test COVID 19 sau programez la una din clinicile private care oferă acest serviciu. În prima fază m-am dus la Spitalul de Boli Infecțioase, cu ideea , fiind unitate dedicată coronavirusului, dispune de testele necesare și l- putea face pe loc. Am așteptat 1h 30′ afară, întrucât înaintea mea mai erau 3 persoane. Când am intrat în camera de gardă, personalul medical mi-a reproșat am venit profit de testul gratuit, în loc iau un paracetamol. Cei de acolo s-au liniștit când le-am spus am deja programare pentru un test plătit la o clinică privată, unde m-am și dus a doua zi dimineața. Acolo am fost întrebată ce test doresc: PCR Covid – examen nazo faringian sau IGM/IGG – test din sânge, relevant pentru existența anticorpilor. Am întrebat care este recomandat în situația dată și mi s-a spus PCR, fară a mi se explica însă în cazul unui rezultat pozitiv se va raporta la DSP și voi fi internat(ă), în timp ce testele IGM/IGG nu se raportează, iar pacienții depistați pozitiv pot sta în izolare la domiciliu 14 zile. Această informație nu mi s-a furnizat nici de către medicul de familie, nici de către cei de la Spitalul de Boli Infecțioase, eu aflând-o când era prea tărziu. Rezultatul testului PCR Covid 19 a fost pozitiv, prin urmare a doua zi am fost internat(ă) la Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș”, ne-a relatat pacientul.
 
După internare, pacientul a aflat că sunt oameni care stau de 5-6 săptămâni în spital fără aibă simptome, dar cărora testele luate continuă  le iasă pozitive sau neconcludente.
 
„Pacienții asimptomatici sunt prinși ca într-o capcană de șoareci”
 
„Deși, teoretic, perioada de spitalizare este de 14 zile, condiția pentru a fi externat este două teste consecutive iasă negative, ceea ce nu se întâmplă aproape niciodată. Deși în momentul de față spitalul nu este nici pe departe la fel de aglomerat ca în timpul stării de urgență, când se înregistrau mult mai multe cazuri iar testele se făceau la 2 zile iar rezultatele veneau în aceeași zi, acum primul test ți se face la 7 zile de la data internării, iar rezultatul vine în 1-2 zile. Dacă este negativ, următoare probă se prelevează a doua zi, dar dacă este pozitiv sau neconcludent, așa cum le ies majorității pacienților, următorul test ți se face după 5 zile. Toate testele se lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase, de unde continuă vină rezultate pozitive sau neconcludente pe bandă. În tot acest timp, pacienții asimptomatici sunt prinși într-o capcană de șoareci, într-un sistem abuziv și aberant. Pe toată durata spitalizării, tratamentul constă în paracetamol, la nevoie”, a mai spus respectivul.
 
Situații aberante
 
Apoi, a subliniat că, „pe de altă parte, DSP Brașov face dosare la normă și consemnează la domiciliu familii întregi, colegi de serviciu sau orice altă persoana considerată «contact direct» cu cei internați, fară a analiza punctual fiecare situație în parte. Prin «contact direct» înțeleg orice interacțiune la mai puțin de 2 m distanță, pentru mai mult de 15 minute. Se fac presiuni și se insistă telefonic ți «amintești» ce contacți ai avut, pe care ulterior îi țin blocați în casă, fară le pese cum le afectează acest lucru viața personală și profesională. În aceasta săptămână am văzut în jurul meu situații aberante:
 
Tinere mame care abia au născut în maternitate, cărora li s-au făcut obligatoriu teste covid, în urma cărora au fost declarate pozitive, deși bebelușii aveau teste negative, și care au fost separate de aceștia și trimise aici pe perioadă nedeterminată, până le ies alte 2 teste negative. În acest timp, bebelușii stau singuri în maternitate, hrăniți cu lapte praf, iar familiile sunt izolate la domiciliu.
 
Pacienți aduși din alte spitale, cu alte afecțiuni, sub pretextul unui test covid pozitiv, care, după ce au mai fost ținuți aici câteva zile și li s-a refăcut testul, au fost externați, spunându-li-se  de fapt toate testele anterioare fuseseră negative!”.
 
Întrebări…
 
În continuare, pacientul a comentat: „Toate astea te fac te întrebi cine și ce interese are pentru a ține pacienții asimptomatici internați degeaba, fără tratament, cu teste care continuă iasă pozitive sau neconcludente. De ce medicii nu furnizează informații complete despre fiecare tip de test și mai ales cum este posibil ca cei depistați pozitivi în urma testului PCR fie internați, iar cei pozitivi în urma IGM/IGG poată sta în izolare la domiciliu?! De ce testele din spitale se fac la interval de 5-7 zile, prelungind astfel inutil perioada de spitalizare? Acum ne întrebăm ce se întâmpla cu noi în condițiile în care se pare spitalul urmează iasă din circuitul covid și se redeschidă pentru bolnavii de plămâni, singurul spital dedicat rămas fiind cel de Boli Infecțioase, care în momentul de față este plin. Oare câte teste vor continua iasă pozitive sau neconcludente înainte putem fi externați? Cadrele medicale și DSP-ul ridică din umeri: «Așa e legea…». Întrebarea este de ce e legea «așa». Și bomboana pe colivă: de «periculoși» ce suntem, nu avem voie ieșim afară, în condițiile în care pavilioanele sunt izolate în pădure, la distanță mare unul de altul, iar ușa de la intrare este încuiată… pe dinafară! Dacă izbucnește un incendiu, ardem șobolanii. Și, oricum, închipuiți cum poți sta săptămâni în șir într-un salon de spital, fară ieși la aer nici măcar o oră pe zi”.
 
Dramatic!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button