BRAȘOV. COVID-19. Cercetați penal după ce au intrat în magazine folosind certificatele altor persoane / Ce riscă
Doi bărbați sunt cercetați penal, după ce ieri au intrat în magazine (n.r. altele decât alimentare) din municipiul Brașov folosindu-se de certificatele verzi ale altor persoane. În ambele cazuri se fac cercetări pentru fals privind identitatea.
Unul dintre dosare este în lucru la Secția 3 Poliție.
Astfel, ieri, cu ocazia activităților desfășurate pe linie antiCOVID, polițiștii au identificat un bărbat în vârstă de 40 ani, care se afla în interiorul unei societăți comerciale de pe raza municipiului Brașov, acesta prezentând forțelor de ordine un certificat verde care s-a dovedit a fi al altei persoane. Celălalt bărbat, de 50 de ani, a fost prins într-o situație similară de polițiști din cadrul Secției 4 Poliție.
„La solicitarea forțelor de ordine, a prezentat un certificatul verde, fiind demarate verificări în vederea stabilirii veridicității aspectelor conținute de către documentul în cauză.
Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că certificatul prezentat polițiștilor nu aparține persoanei în cauză, ci unei alte persoane, acesta fiind utilizat fără drept”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.
În ambele cazuri, cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
Infracțiunea de fals privind identitatea este prevăzută și pedepsită de art. 327 din Codul Penal, după cum urmează:
(1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau transmisă unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menţine în eroare un funcţionar public, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Când prezentarea s-a făcut prin întrebuinţarea identităţii reale a unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. (3) Încredinţarea unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile spre a fi folosit fără drept se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.