Avocatul Toni Neacșu: „Dau o veste foarte proastă pentru d-ul Arafat… Grupul de suport tehnico științific nu există (…) juridic” / Sunt în instanțe circa 40 de acțiuni pentru anularea Ordonanței privind starea de alertă
Avocatul Adrian Toni Neacșu i-a transmis secretarului de stat, șef al DSU, Raed Arafat (foto), că, din punct de vedere juridic, grupul de suport tehnico științific nu există.
„Dau o veste foarte proastă pentru d-ul Arafat – care se încăpățânează să sfideze în continuare tot ce înseamnă regulă și lege în statul de drept – și foarte bună pentru cei din presă: Grupul de suport tehnico științific nu există din punct de vedere juridic.
Cei care se duc pe acolo se duc degeaba iar dacă încasează și indemnizație pentru asta câștigă bani nedatorați.
Așa zisul grup de experți este înființat prin Hotărârea nr. 3/2016 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, nepublicată niciodată în Monitorul Oficial.
Așa cum a decis ÎCCJ prin Decizia nr. 3883/2021, decizie publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 805 din 23 august 2021 și obligatorie pentru toți, nepublicarea Hotărârilor CNSU în monitorul oficial înseamnă inexistența acestora, adică faptul că nu au intrat niciodată în vigoare și nu puteau produce nici un efect.
De aceeași părere este chiar și Guvernul României care în OUG 63/2021 (preambul) scrie negru pe alb că «nepublicarea hotărârilor emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență atrage o sancțiune drastică prin efectele ei, și anume inexistența acestor hotărâri» și «prin acest efect de inexistență a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență, destinatarii acestora urmează să se raporteze la cadrul legal în vigoare ca și când nu ar produce niciun fel de efecte juridice și, implicit, nu pot fi ținuți să aplice prevederile conținute de hotărârile emise», a scris avocatul.
„În plus, în ce privește obligația de transparență decizională, grupul de suport tehnic (inexistent de altfel) nu are nici un fel de autonomie ci este o structură a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (art. 8/2 din OUG nr. 21/2004), autoritate publică interministerială care are obligația de transparență decizională și de permitere a liberului acces la informațiile publice. CNSU este obligat să pună la dispoziția presei procesele verbale ale ședințelor grupului tehnic, iar dacă nu o face cu vorba bună poate fi obligat în justiție la asta”, a adăugat Adrian Toni Neacșu.
Potrivit acestuia, în prezent „există înregistrate la instanțele de judecată un număr de cca 40 de acțiuni distincte privind anularea HG nr. 1090/2021 cu privire la ultima stare de alertă”.
„Avocații sunt în prima linie pentru apărarea drepturilor, acțiunile sunt făcute în nume personal dar în interesul tuturor.
Dintre acțiunile înregistrate doar 5 au și stabilit un prim termen de judecată.
PSD-ul a anunțat glorios încă de acum 2 săptămâni că va depune un proiect de lege care să permită judecarea în regim de urgență a unor astfel de cereri, în condițiile în care acele HG-uri există doar 30 de zile după care e adoptat altul, iar nu în pasul melcului de acum, adică cu termene care cumulează și un an de zile.
Nu s-a întâmplat nimic.
Proiectul de lege similar depus deja de AUR a fost expediat, inclusiv cu acordul PSD-ul, în rândul legilor neimportante, fiind respinsă procedura de urgență.
Aceeași soartă va avea și proiectul similar depus de deputatul independent Mihai Lasca.
Consiliul Superior al Magistraturii, pe care l-am sesizat eu împreună cu alți 50 de confrați avocați, tergiversează și el sesizarea CCR pentru a prezerva dreptul instanțelor judecătorești de a verifica în termen util actele nelegale ale Guvernului.
Aceasta este situația reală, chiar nu este loc de optimism. După o pauză de maxim 2 saptămâni, în care proiectele legislative periculoase vor fi întîrziate în Parlament, noua majoritate ne va spulbera pe toți”, este opinia avocatului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.