Artist de la Filarmonica Brașov, participant la un turneu în China, unde noul tip de coronavirus ucide oameni
Zeci de artiști de la mai multe filarmonici din țară, inclusiv unul de la Brașov, au fost într-un turneu de 50 de zile în China, ajungând inclusiv în zona unde este focar de infecție cu un nou tip de coronavirus, ce a omorât mai multe persoane.
În total, ar fi participat la turneu 50 de artiști, dintre care 18 din Timișoara, iar ceilalți din Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța, potrivit tion.ro, care informează că muzicienii români au fost de două ori în Wuhan, unde este alertă de călătorie.
Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie, atunci când încă era liniște. Artiștii români s-au întors în Wuhan, pe 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Pe 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing.
„Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat nici un virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri și am trimis colegii, imediat ce au ajuns în Timișoara, la Medicina Muncii, să fie controlați, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi și azi dimineață. Suntem în corespondență cu DSP, dacă mai este nevoie”, a declarat Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Timișoara, pentru tion.ro.
La Brașov, am reușit să vorbim cu directorul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, dr. Ramona Ionescu, declarându-ne că unitatea medicală nu a fost anunțată cu privire la posibile cazuri de coronavirus sau alte situații deosebite/îngrijorătoare.
La Timișoara, s-a decis ca artiștii întorși din China să stea acasă în următoarele 14 zile, într-un fel de carantină.
„Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiți, bineînțeles. Sunt sfătuiți să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deși se știa că vin din China”, a explicat managerul Filarmonicii Timișoara.
Simptomele se aseamănă cu cele de gripă
În prezent, este alertă de călătorie în Wuhan, iar oficialii chinezi au sfătuit oamenii să nu viziteze deloc zona. Primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus a apărut în decembrie. Cel puțin nouă oameni au murit, iar alte sute de persoane sunt infectate.
Virusul se extinde cu repeziciune, ajungând și în afara Chinei. Un caz a fost confirmat în Japonia, altul în Coreea de Sud, iar alte două în Thailanda.
Despre virusul din China vorbește și Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că noul tip de coronavirus s-ar putea răspândi cu ușurință la nivel mondial. Medicii români spun că simptomele seamănă foarte mult cu gripa, iar eventualii bolnavi ar putea fi tratați în țară. Autoritățile din România intenționează să cumpere camere cu termoviziune care să identifice persoanele cu febră.
Coronavirusurile provin dintr-o familie mai mare de virusuri care creează diverse boli. Simptomele încep de la febră și pot ajunge la insuficiență renală. Se pot transmite ușor de la o persoană la alta. Virusul detectat în China creează febră și dificultăți respiratorii.
Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate. De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.
CITIȚI ȘI:
BRAȘOVUL, punct ROȘU pe harta ROMÂNIEI. Motivul…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.