Coronavirus

ABERANT. 1.200.000 de români nu mai apar ca asigurați la sănătate. Contribuția li s-a reținut, totuși

 

Pe perioada șomajului tehnic, casele de sănătate au scos din evidența asiguraților persoanele aflate în această situație, deși acestora li s-au plătit contribuțiile, din cauza unui formular ANAF care i-a „bifat” drept neasigurați. Deși acest document a fost corectat din mai de către Fisc, iar oamenii ar trebui să figureze în sistem ca asigurați, aceștia tot nu apar. Asta, din cauză că, la peste 10 ani de la megascandalul cu românii scoși datori fictiv la Sănătate, retroactiv pe cinci ani, instituțiile nu au corelate bazele de date, nu comunică între ele sau comunică defectuos.

Iar cei care au de suferit sunt angajații. Peste un milion de români au fost sau mai sunt în șomaj tehnic. Dacă au probleme medicale și au nevoie, de exemplu, de medicul de familie trebuie să plătească sau să rabde, pentru că în scriptele Casei de Sănătate apar neasigurați. Deși legea spune altfel. „În prezent sunt 1,2 milioane de angajaţi în şomaj tehnic, iar aceştia sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, întrucât şomajul tehnic reprezintă 75% din valoarea salariului brut”, a precizat Victor Picu, preşedinte ANOFM. Ironia sorții este că ne joacă feste un formular tipizat, în timp de digitalizarea rămâne un deziderat.

Fiscul a corectat, sistemul CNAS e inflexibil

Consultantul fiscal Cornel Grama a explicat pentru HotNews cum s-a creat situația aceasta gravă și aberantă: „Problema a apărut de la prima lună de șomaj tehnic. Formularul (112) făcut de ANAF, automat când venitul era zero, punea omul neasigurat. S-a transmis așa. În luna mai, probabil s-au sesizat și au modificat formularul respectiv și omul apărea asigurat. Totuși, degeaba, că sistemul Casei de Sănătate nu i-a mai introdus. (…) Acum omul când se duce la medicul de familie, să ia o rețetă compensată sau să se interneze, apare neasigurat. Casa de sănătate l-a scos și: Salut! Dacă tu ai corectat ulterior, sistemul la rândul său nu mai corectează. În mod normal, prin legislația pe șomajul tehnic are asigurare (chiar dacă e suspendat contractul de muncă- nota red.) (…) „Bine că facem informatizare, conectăm casele de marcat, le facem nu știu cum, dar o validare a omului în sistem să-și ia un medicament nu se poate. E incredibil așa ceva. (…) Acum iese la iveală cum instituțiile nu comunică între ele. Chiar dacă încerci să semnalezi o problemă la o instituție, aceasta dă vina pe alta și tot așa. În final vina pică pe contabil că el nu a făcut bine. Dar fiecare casă de sănătate a dat câte o informare, fiecare are propria metodă și fiecare e pe lângă lege”.

Casele de asigurări propun un artificiu pe lângă lege

Informarea la care se referă Grama se află pe site-urile mai multor case județene de asigurări de sănătate, nu și al Brașovului, nici pe cel al CNAS. „Conform art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada șomajului tehnic reprezintă cauza de suspendare temporară a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului. Facem precizarea că angajații care au fost în șomaj tehnic trebuie raportați ca salariați în Declarația 112 cu data intrării în plată a șomajului tehnic, deoarece a fost reținută contribuția de asigurări de sănătate. În acest sens, angajatorii vor transmite la ANAF declarații rectificative pentru lunile în care salariații au figurat pe șomaj tehnic, în vederea obținerii calității de asigurat în Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate din România”, se arată pe pagina de internet a CAS Maramureș.
Adică firmele sunt nevoite să depună declarații rectificative la 112 pentru a remedia ceea ce casele de sănătate spun că ar fi eroarea celor care au depus formularul.

Pe de altă parte, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) a semnalat, într-o scrisoare adresată Guvernului, faptul că situaţia în care salariaţii sunt eliminaţi automat din sistemul de asigurări de sănătate în urma unei suspendări mai mari de 30 de zile, există de mai mulţi ani, iar soluţia oferită de funcţionarii caselor de sănătate este nelegală şi folosită ca un „artificiu” pentru a putea reintroduce salariatul în sistemul de sănătate: „depunerea de declaraţii rectificative (D112) pentru luna în care a fost încetată suspendarea, cu introducerea manual, pentru fiecare suspendat, a datei de început a contractului individual de muncă, ca fiind un nou contract!”. 

Soluția e simplă

La fel ca UGIR consideră și consultantul fiscal: „Casa de sănătate ce zice? Contabilii să facă ei declarație rectificativă în care să treacă data când s-a suspendat și când a intrat în sistem. Nu modific nimic. Ei (Casa de Sănătate – n.r.) trebuie să respecte legea: oamenii care sunt în șomaj tehnic să-i bage asigurați. Ei au toate datele să remedieze problema, că este vorba de un milion de oameni. (…) Fiecare casă de sănătate a dat câte un comunicat și fiecare cu altă metodă de a corecta o prostie. Trebuie să știe că omul, din momentul în care și-a făcut carte de muncă , are asigurare, punct. Își pierde calitatea dacă și-a desfăcut contractul de muncă sau are concediu fără salariu. Ei, dacă au făcut formularul prost de la început, să remedieze treaba”.

Din păcate, rectificarea necesită modificarea calităţii de asigurat manual, deoarece softurile actuale nu sunt adaptate la această anomalie

Soluția? „Agenția pentru șomaj are lista cu oamenii care au fost în șomaj tehnic. Ăia să dea datele la Casa de Sănătate și să-i valideze în sistem. Ce mare lucru?”, a mai spus consultantul fiscal Cornel Grama, pentru HotNews.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare