Arhiva categorii

Încet, încet… ?

  • logomytex.png
 

Era să spun că încet, încet ajungem la anii ’85-’89 dar nu se potrivește. Mai corect este „repede, tot mai repede…”. În ultimii câțiva ani, mulți români au ajuns să trăiască la fel ca în perioada amintită, adică în frig și întuneric, și să mănânce ce și cum apucă. Veniturile mici față de costurile necesare unui trai omenesc au făcut ca aceștia, deși curentul nu se mai întrerupe, accesul la agentul termic este liber și galantarele sunt pline, să reducă drastic consumurile. Măcar în perioada aceea, salariile și pensiile erau unele decente, care ar fi permis o viață mai bună. Acum? Acum suntem anunțați când de către președinte, când de către prim-ministru și ai lui că România nu mai poate plăti pensiile și salariile…, că trebuie să împrumute bani…, că nu pot mări nici un venit…, dar se feresc cu toții să o spună pe cea dreaptă și anume că România poate doar să taie în permanență veniturile sărăcuțe ale cetățenilor. Nu o spun de-a dreptul și în întregime, ci pe ocolite și pe feliuțe. Am ajuns în situația ca la diferență de doar câteva zile să aflăm că se mai taie ceva, iar data de 1 a următoarei luni să reprezinte o teroare pentru noi. Bun, se taie, se taie, dar unde se duc banii împrumutați și cei rămași din economiile rezultate în urma tăierilor? Nimeni nu știe! În afara bâlbâielilor, că s-au împrumutat bani pentru a face rezerva BNR una puternică și că ceva bani au acoperit un deficit la pensii și salarii, tăcere adâncă. Tăierea de panglici la câte 5-10 km de bucățele de autostradă care nu se mai conturează sau la câte o școală nu justifică sumele obținute din împrumuturi și tăieri. Recentele măsuri, cea cu reducerea concediilor maternale și cea cu introducerea CAS-ului la toate pensiile peste 7,4 milioane de lei, vor aduce câțiva lei în buget, dar nu vor rezolva mai nimic. Nu știu câți bani se vor economisi de la mamele care vor sta acasă doar un an în loc de doi, dar la extinderea plății CAS au spus că ar fi vorba de vreo 1,4 mld. lei, ceea ce înseamnă vreo 300 mil. euro. Poate crede cineva că cele 300 mil. de euro adăugate celor 4 mld. alocate până acum vor rezolva problemele din sănătate? Dacă 4 mld. înseamnă lipsa de medicamente, instrumente, aparatură și anexe medicale, mă îndoiesc că cele 300 mil. vor face viața pacientului român mai roz. Eeei… și după ce au tăiat ce au tăiat- și vor mai tăia, dar deocamdată nu prea mai știu încotro să îndrepte securea – ce mai rămânea să ne spună? „Castravetele are… % apă”. (Citat dintr-o schiță în care elevul întrebat despre o droaie de legume se întorcea implacabil la castravete.). „Castravetele” guvernanților înseamnă accizele la combustibili, țigări și cafea, așa că ne-au anunțat că de la 1 ianuarie aceste accize vor crește din nou. Deja am pierdut șirul măririi accizelor de-a lungul a numai câțiva ani. Dar hai să fim serioși. Prețurile la cele trei produse a rămas cam neschimbat o perioadă foarte lungă. Cafeaua NU s-a scumpit de la 14-15 lei/500 gr. la 19-25 lei, combustibilii NU
s-au scumpit de la 3.75 la 4,9 lei și nici țigările NU s-au scumpit de la 7-8 la 10-12 lei. Deci trebuie accizate în plus, că așa se cade.
S-au scurs deja vreo doi ani de „mărețe realizări” ale guvernului actual și pun și eu o întrebare: În ce altă țară europeană ar fi rămas la conducere astfel de guvernanți? (Concurs cu premii. Premiul 1 – o acciză la benzină, premiul 2 – o acciză la cafea și premiul 3  – o acciză la țigări.). Încet, încet… ?
    Gheorghe SÂRBU


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button