112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 21-A. UPDATE 8. Zelenski: „Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă” / Datele de azi…

  • refugiati_3.png
 

UPDATE 8. Un „compromis” privind încetarea războiului este posibil, dacă Ucraina va deveni o țară neutră, pe model suedez sau austriac, a indicat, astăzi, Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Ucraina a respins, însă, ideea unui model austriac sau suedez de neutralitate.  

„Ucraina este, acum, în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nostru nu poate fi decât ucrainean”, a declarat Mihail Podoliak, unul dintre negociatorii Kievului.

El a precizat că Ucraina solicită „garanți absolute” față de Rusia și semnături ferme de angajament (din partea altor state, posibil NATO – n.r.) pentru a interveni prompt în caz de o nouă agresiune față de Ucraina. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 7. Alimentarea cu energie a centralei nucelare de la Cernobîl a fost complet reabilitată, fiind asigurată de Belarus, au anunțat, astăzi, autoritățile din Gomel.

Sursa citată a menționat că nivelul radiaților este „stabil”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Circa 90% din populația Ucrainei poate „plonja” în sărăcie, dacă războiul cu Rusia se va prelungi, conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„18 ani de progrese socio-economice pot fi pierduți de Ucraina în caz de conflict prelungit. Vor fi profunde cicatrici sociale și economice pentru generațiile următoare”, a precizat Achim Steiner, administratorul PNUD.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Rusia a pierdut aproape 40% dintre unitățile trimise în Ucraina, de la începutul invaziei, după cum a susținut, astăzi, statul major al armatei ucrainene.

Potrivit sursei citate, trupele de la Moscova au fost complet distruse sau și-au pierdut capacitatea de luptă.

Nu s-au dat alte detalii. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Forțele armate ucrainene au lansat contraofensiva împotriva celor din Rusia „în mai multe zone operaționale”, a scris, astăzi, pe Twitter, Mihail Podoliak, consilierul președintelui Vladimir Zelenski, fără a da alte detalii. „Asta schimbă în mod radical dispozitivele părților”, a adăugat el. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov” (un regiment al Gărzii Naționale Ucrainene situat în Mariupol) a anunțat lichidarea generalului-maior rus Oleg Mitaev (48 de ani), comandantul diviziei de elită 150 puști motorizate, într-o misiune desfășurată în regiunea Donețk: „Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri! Slava Ukraini”, potrivit Obozrevatel.com

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Orașul ucrainean Zaporoje a fost vizat, în această dimineață, de bombardamente. Rușii au avut în vizor obiective civile, așa cum au anunțat autoritățile locale.

Potrivit guvernatorului regional Alexander Staroukh, „rachete au căzut în zona gării Zaporoje 2. O alta a picat la grădina zoologică. Nici o persoană n-a fost ucisă”.

Zaporoje este destinația culoarului umanitar de la Mariupol. De câteva zile, populația din oraș duce lipsă de apă și hrană.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Mai multe explozii puternice s-au produs astăzi la Kiev, lăsând în urmă nori negri de fum, în condițiile în care armata rusă și-a intensificat acțiunile din Ucraina în ultimele zile, potrivit AFP.

La ora locală 6.00, cel puțin trei explozii s-au înregistrat în vestul capitalei Ucrainei, tirurile rusești lovind, de asemenea, zone rezidențiale din Kiev.

Nici un bilanț n-a fost furnizat, deocamdată, de autorități. 

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE. Mulți intelectuali ruși sunt împotriva lui Vladimir Putin. Academicianul rus Vladislav Leonidovici Inozemțev a declarat pentru Obozrevatel.com: „Această persoană (Putin – n.r.) nu s-a confruntat cu lumea reală de mulți ani. În toate memorandumurile stă scris exact ceea ce vrea el să vadă. El se consideră un zeu și își creează o realitate pentru sine, iar din aceasta rezultă concluzii și presupuneri eronate. Cred că a decis să atace Ucraina pentru că avea introduceri absolut greșite și o imaginație iremediabil bolnavă”.

În Mariupol, trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, după cum a relatat primarul orașului-port.

…………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, că poziţiile sună „mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei: „Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă”.

Joe Biden, președintele SUA, va anunța astăzi un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru ajutorarea Ucrainei, țară invadată de armata rusă. În total, suma trimisă de Statele Unite în Ucraina va depăși un miliard de dolari, după cum a precizat un responsabil american care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Senatul SUA condamnă ferm violența, crimele de război, crimele împotriva umanității, toate acestea fiind efectuate de forțele militare ruse sub conducerea lui Putin. Senatul SUA încurajează instanțele penale internaționale să-l investigheze pe Putin, consiliul său de securitate și liderii militari pentru posibile crime de război, a precizat APNews.

„Aceste atrocități merită să fie investigate pentru crime de război”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

O misiune internaţională de menţinere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina, a sugerat vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, marţi seară, la Kiev, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski.

În curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI: RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 20-A. UPDATE 11. Explozii puternice la Kiev! Informațiile de azi…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button