112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 18-A. UPDATE 9. Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm”! Informațiile de azi…

  • ucraina_3.png
 

UPDATE 9. Klaus Iohannis, președintele României, a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în care l-a asigurat că ţara noastră va susţine într-un totul Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi la nivelul UE.

„Am avut o discuţie la telefon cu preşedintele Zelenski. Hub-ul umanitar de la Suceava deja a început să ofere primele ajutoare. Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”, a scris Klaus Iohannis, astăzi, pe Twitter.
 
Delegaţia ucraineană se aşteaptă să obţină „rezultate concrete” în discuţiile cu Rusia în zilele următoare, a afirmat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak. De asemenea, Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse de negocieri, a declarat că există „progrese semnificative” în negocierile cu Ucraina.
 
Într-un videoclip postat pe Twitter, Podoliak a spus că Rusia „devine mult mai receptibilă la poziţia ucraineană” şi „a început să discute constructiv”: „Propunerile noastre sunt pe masă. Sunt foarte dure. Printre acestea, retragerea trupelor, încetarea focului. Nu vom renunţa la nici un punct, din principiu”.
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 8. Lituania, stat membru NATO, va fi următoarea țară pe care Federația Rusă dorește să o cucerească, dacă va reuși să câștige războiul din Ucraina, a spus secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov. Oficialul ucrainean a precizat că informațiile le are de la serviciile secrete: „Pe urmă vor fi alte state baltice și apoi rușii se pot îndrepta spre Polonia”.

Peste 250 de persoane care manifestau astăzi împotriva intervenţiei militare din Ucraina au fost arestate în Rusia. „Cel puţin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de oraşe”, a transmis OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestaţiilor.

New York Times a reacționat după ce jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis de forțele ruse în Ucraina. Cei de la New York Times s-au declarat întristați de veste, dar au precizat că nu l-au trimis pe jurnalist în Ucraina, iar legitimația e veche. Ultima colaborare a lui Renaud cu New York Times a fost în 2015, susține New York Times a fost ucis de forțele ruse, conform Sky News. Este vorba de Brent Renaud.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 7. Cel puţin 35 de persoane au murit şi 134 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare ucrainene de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia, a anunţat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki. 

Primul bilanţ comunicat de autorităţile ucrainene fusese de nouă morţi şi 57 de răniţi.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiaţii evacuaţi din estul Ucrainei a fost atacat de forţele ruse, ucigând un conductor, iar un alt angajat a fost transportat la spital cu răni serioase. Trenul a fost atacat în apropierea staţiei Brusyn din regiunea Doneţk. Trenul urma să preia în staţia Lyman locuitorii evacuaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, inclusiv 100 de copii.

9 persoane au fost ucise în urma atacurilor rușilor în orașul Nikolaiev, aproape de Odessa. 

Moscova este acuzată că utilizează bombe cu fosfor în Donbass. Un responsabil al Poliției ucrainene din regiunea Lugansk a spus că forțele ruse au folosit bombe cu fosfor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a ataca localitatea sa.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Aeroportul din orașul Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei, aproape de granița cu România, are infrastructura aproape complet distrusă de o lovitură aeriană rusă, a declarat primarul orașului, Ruslan Martsinki. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Acesta este al treilea atac al rușilor asupra aeroportului.

Un atac aerian a lovit Sfânta Lavră Adormirea Maicii Domnului din Sviatogirski, o mănăstire ortodoxă din regiunea Doneţk, a anunţat Parlamentul ţării, într-o postare pe Telegram. Mai multe persoane au fost rănite şi transportate la un spital din oraşul Sviatogirsk, iar altele au fost tratate la faţa locului. Nimeni nu a fost ucis. Aproximativ 520 de refugiaţi se adăposteau în lăcaşul de cult, inclusiv 200 de copii. În Sviatogirsk sunt aproximativ 10.000 de refugiaţi şi localnici.

De la începerea războiului, 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 65 în ultimele 24 de ore. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a precizat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 63.2%.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. În contextul războiului din Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice.

„În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice. Acum, că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilențim pentru că este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de arme chimice sub această fabricație de minciuni. Ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg, potrvit The Guardian.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a dat asigurări că toate coridoarele umanitare care fuseseră convenite pentru sâmbătă au funcţionat şi 12.729 persoane au putut fi evacuate. El a mai transmis că un transport cu ajutoare umanitare este aşteptat să sosească la Mariupol duminică după-amiază.

Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Lvov (vezi mai jos), în vestul Ucrainei. Guvernatorul local a precizat că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar.

Ministrul ucrainean al Apărării a punctat că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini, nu doar din Ucraina.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Oficialii de la Kiev știu absolut totul despre planurile lui Vladimir Putin pentru a captura Ucraina, a susținut șeful spionajului militar din Ucraina (GRU), generalul Kirilo Budanov. Doar președintele Rusiei și ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, mai vor să continue războiul. În rest, cei mai mulți generali s-au pronunțat pentru încetarea ostilităților de pe front și retragerea trupelor, fiindcă armata rusă a suferit pierderi imense, conform Obozrevatel.com.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a informat că Vladimir Medinski, consilierul preşedintelui Vladimir Putin, conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina, care au loc de câteva zile, a informat TASS.

„Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski”, a spus purtătorul de cuvânt, dezvăluind că ambele părţi în conflict au avut mai multe întâlniri în acest format.
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate (IPSC) din Lvov a fost lovit în această dimineață de forțele armate din Rusia. Situat la 30 de kilometri de Lvov, IPSC a fost înființat în 2007 pentru a pregăti forțele armate ale Ucrainei, în special pentru misiunile de menținere a păcii. Lvov este la doar 80 km de granița cu Polonia și o destinație pentru mulți ucraineni care fug din alte părți ale țării.

Conform The Kiev Independent, mai multe bombardamente au lovit toate regiunile Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sirenele au sunat aproape continuu.

Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, a discutat cu premierul israelian Naftali Bennet pe tema agresiunii ruse asupra țării sale și despre perspectivele privind reinstaurarea păcii. Ierusalimul ar putea fi orașul în care Zeleski se va întâlni cu Vladimir Putin pentru negocieri.  

…………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că este nevoie de „timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară” şi a transmis: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. Zelenski a acordat distincţia „Erou al Ucrainei”, post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar, care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumi.

Ucrainenii acuză armata rusă că a ucis 7 civili, printre care și un copil, în timp ce aceștia încercau să iasă din Kiev. Potrivit militarilor din Kiev, „rușii au tras într-o coloană de femei și copii”. 

Conform Moscovei, situația umanitară din Ucraina este „catastrofală” în anumite orașe. „Din păcate, situația din Ucraina continuă să se degradeze, iar în unele orașe a atins proporții catastrofale”, a declarat generalul Mikhail Mizintsev agențiilor de presă din Rusia. 

Administraţia regională din Zaporoje a anunțat că un nou edil a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut. Primarul nou-instalat este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului Local. Danilcenko a afirmat că „principala sarcină a sa este să facă toţi paşii necesari ca oraşul să revină la normal”.

În curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI: RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 17-A. UPDATE 7. Situație dezastruoasă la Mariupol! Informațiile de azi…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button