BRAȘOV. Grădină urbană cu plante aromatice
Activiștii implicați în proiectul Food Wave, implementat de Agenția Metropolitană Brașov (AMB), au participat vineri la realizarea unei grădini urbane, în Piața Unirii. O grădină cu plante aromatice, care poate fi utilizată și ca mobilier urban, în opt corpuri mobile, ce formează un octogon, după o idee preluată din Milano..
„Proiectul «Food Wave» are ca obiectiv creșterea gradului de informare și conștientizare a tinerilor cu privire la legătura dintre alimentație și schimbările climatice. Una dintre activitățile proiectului a fost organizarea unei acțiuni stradale, cu scopul de a mobiliza cetățenii în contextul obiectivelor menționate. Am decis crearea acestei grădini urbane, ce are și funcția de mobilier urban modular, confecționat din materiale sustenabile, prietenoase cu mediul, iar plantele au fost alese în concordanță cu tematica, din categoria celor aromatice”, a precizat managerul de proiect, Alina Nicoară.
Răsadurile au fost plantate de voluntari, care au aflat și mai multe detalii despre ce înseamnă stil de viață sănătos. „Activitatea de astăzi este derulată după participarea celor 30 de tineri, timp de 5 zile, la o tabără, unde pe parcursul atelierelor s-au familiarizat cu proiectul și au aflat o serie de informații despre mediul înconjurător, impactul schimbărilor climatice și comunicarea în era digitală. Scopul proiectului este ca ei să devină viitori activiști care să comunice mai departe ceea ce au învățat”, a mai spus Alina Nicoară.
AMB este unul dintre cei 29 de parteneri ai proiectului cofinanțat de Comisia Europeană cu aproximativ 8 milioane de euro, prin programul DEAR (Development Education and Awareness Raising) și coordonat de Municipalitatea din Milano. Proiectul Food Wave vizează conștientizarea și implicarea tinerilor cu vârste între 15 și 35 de ani, astfel încât să ghideze tranziția globală spre un sistem sustenabil al hranei până în 2030.
Proiectul este structurat pe 3 piloni: informarea tinerilor printr-o serie de ateliere, implicarea acestora în cadrul unor sesiuni de formare, realizate inclusiv în cadrul comunităților marginalizate și transformarea lor în activiști prin acțiuni stradale și campanii digitale.
„Concret se dorește conștientizarea modelelor sustenabile de producere și consum a hranei pentru a atenua impactul schimbărilor climatice, implicarea tinerilor în comunitate pentru a putea influența deciziile instituționale și trecerea la un sistem alimentar global sustenabil până în 2030”, a adăugat managerul de proiect.
Grădina va rămâne în Piața Unirii cel puțin până în toamnă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.