CORONAVIRUS BRAȘOV. DSP: testați-vă, dar nu chemați pentru asta ambulanța!
Și așa supraglomerat de numărul mare de cazuri noi de infectare SARS-CoV-2, Serviciul de Ambulanţă Braşov este asaltat cu cereri de testare pentru COVID-19 la domiciliu, de multe ori nejustificate de starea solicitanților. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Claudia Bularca, a făcut un apel la braşovenii care au simptome specifice, dar nu grave, să meargă la centrele de testare. „Am extins capacitatea de testare, inclusiv prin operaționalizarea în cadrul laboratorului DSP Brașov a unui punct în care se prelucrează testele RT-PCR recoltate la domiciliu. În plus, DSP Brașov pune la dispoziția centrelor de permanență din județ teste antigen rapide. Rugăm persoanele care nu au probleme grave de sănătate să nu mai solicite recoltarea de probe sau testarea la domiciliu, pentru a nu bloca serviciul de ambulanță cu asemenea solicitări, ci să se deplaseze la unul din punctele de testare/recoltare. La nivelul municipiului Braşov se fac în jur de 2.500 – 3.000 de teste pe zi.. Dacă se solicită zilnic câte 3.000 de testări la domiciliu, ambulanţele sunt blocate şi mai pot interveni la alte urgenţe”, a declarat Claudia Bularca.
Ea a menţionat că în judeţul Braşov sunt amenajate mai multe centre de testare, lista punctelor de testare/recoltare fiind de disponibilă pe site-ul DSP Brașov – https://dspbv.ro/puncte-testare-covid/. De asemenea, teste rapide pot fi făcute şi la medicii de familie.
La aparatul de testare PCR din laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, pus în funcțiune din 22 septembrie, acum au fost prelucrate peste 1.300 de probe recoltate de la domiciliul pacienţilor.
Dr. Bularca a declarat că angajaţii DSP Braşov sunt copleşiţi de numărul mare de anchete epidemiologice, de aceea a făcut apel către braşoveni să sune la această instituţie numai dacă este urgent. „Media zilnică din ultima perioadă a fost de 400 – 500 de cazuri pozitive pe zi. Asta înseamnă tot atâtea anchete epidemiologice. Este un volum de muncă imens. Avem un call center cu cinci linii de ieşire, dar personalul este insuficient. Acum, în perioada vacanţei şcolare, beneficiem de sprijinul a 60 asistenţi medicali din şcoli”, a declarat șefa DSP.
Totodată, ea a menţionat că DSP a beneficiat de sprijin şi din partea Universităţii Transilvania, care a pus la dispoziţie o sală cu telefoane şi calculatoare în incinta institutului de cercetare din Bartolomeu, tot pentru anchetele epidemiologice.
Citiți și:
CORONAVIRUS BRAȘOV. La ATI, intubați sau nu, ajung aproape exclusiv pacienți nevaccinați
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.